Τελευταία Νέα
Διεθνή

Johnson: Απολύτως επαρκές το 18μηνο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του Brexit

Johnson: Απολύτως επαρκές το 18μηνο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του Brexit
«Δε βρίσκω λόγο να μην επιτευχθεί [μια καλή συμφωνία εντός 18μηνου]», σημείωσε
«Απολύτως επαρκές» χαρακτήρισε την περίοδο των 18 μηνών για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Boris Johnson, υπουργός Εξωτερικών της χώρας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Michel Barnier, επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit.
«Πιστεύω πως με έναν δίκαιο άνεμο και αν όλοι δράσουν με θετική και συναινετική διάθεση, που είμαι βέβαιος ότι θα συμβεί, μπορούμε να έχουμε μια σπουδαία συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη, μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο», υποστήριξε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Δε βρίσκω λόγο να μην επιτευχθεί [μια καλή συμφωνία εντός 18μηνου]», σημείωσε, προσθέτοντας πως «το χρονικό περιθώριο μου φαίνεται, προσωπικά, απολύτως επαρκές».


Νωρίτερα, το BankingNews.gr μετέδιδε:

Barnier: Μέσα σε 2 χρόνια θα πρέπει να έχει βγει το Ην. Βασιλείο από την ΕΕ
Ο Michel Barnier, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για Brexit κάλεσε για το Ηνωμένο Βασίλειο για μια «ομαλή αποχώρηση», προειδοποιώντας ότι η βρετανική κυβέρνηση θα έχει λιγότερο από δύο χρόνια για να συμφωνήσει την έξοδο της.
Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά τον διορισμό του ως επικεφαλής της ομάδας του «άρθρου 50» της ΕΕ, ο Barnier είπε ότι είναι «πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες» των διαπραγματεύσεων, ωστόσο υπενθύμισε ότι υπάρχει ένα σκληρό διαπραγματευτικό χρονοδιάγραμμα.
Παρ' όλα αυτά παραδέχτηκε ότι και τα δύο μέρη έχουν εισέλθει σε "αχαρτογράφητα νερά" μετά το δημοψήφισμα.
Λαμβάνοντας υπόψη το αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις, ο κ Barnier δήλωσε ότι, στην πράξη, η αντίστροφη μέτρηση για τις συνομιλίες θα είναι λιγότερο από δύο χρόνια μετά την ενεργοποίηση της επίσημης ρήτρας εξόδου μέσω του άρθρου 50.
Ο χρόνος θα είναι σύντομος.
Συνολικά θα υπάρχουν λιγότεροι από 18 μήνες για διαπραγματεύσεις.
Σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργοποιήσει το άρθρο 50 μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2017, είναι ασφαλές να πούμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν σε λίγες εβδομάδες αργότερα και μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί τον Οκτώβριο το 2018.
Ο κ Barnier επανέλαβε τη γραμμή της ΕΕ που το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει επιλογές για τη νέα σχέση της με το μπλοκ, προειδοποιώντας ότι οι «τρίτες χώρες δεν μπορεί ποτέ να έχουν τα ίδια δικαιώματα και οφέλη», όπως τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
"Είμαστε έτοιμοι, ήρεμοι και έτοιμοι να διαπραγματευτούμε".

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης