Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς κρατική διάσωση οδεύει η Monte dei Paschi - Δύσκολη η συμμετοχή του Κατάρ στην ΑΜΚ - Στο -4,8% η μετοχή

Προς κρατική διάσωση οδεύει η Monte dei Paschi - Δύσκολη η συμμετοχή του Κατάρ στην ΑΜΚ - Στο -4,8% η μετοχή
Σύμφωνα με τους Financial Times, η διάσωση ενδεχομένως να ανακοινωθεί και εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου
Προς κρατική διάσωση οδεύει η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi, καθώς στενεύουν τα περιθώρια συμμετοχής ιδιωτικών κεφαλαίων στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η διάσωση ενδεχομένως να ανακοινωθεί και εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου.
Το Reuters μεταδίδει ότι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, εξετάζει να προχωρήσει σε προληπτική ανακεφαλαιοποίηση, προκειμένου να αποφευχθεί η ενεργοποίηση του bail in.
Τα μέτρα που θα επιτρέπουν την παροχή κρατικής βοήθειας για την προβληματική τράπεζα είναι έτοιμα, αλλά θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες, δήλωσαν στο Reuters πηγές με γνώση του θέματος.
Σύμφωνα με τους FT, παρά το γεγονός ότι οι αγορές αντέδρασαν με ηρεμία στο αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος, οι υπεύθυνοι της τράπεζας ενημερώθηκαν για τις πολιτικές εξελίξεις και έκριναν ότι πλέον δυσκολεύει πολύ η διασφάλιση επενδύσεων ύψους 1 δισ. ευρώ από το Κατάρ για την ΑΜΚ, ύψους 5 δισ. ευρώ.
Κορυφαίοι τραπεζίτες φοβούνται ότι ενδεχόμενη αποτυχία διάσωσης της τράπεζας, η οποία κατέγραψε τη χειρότερη επίδοση στα stress test της ΕΚΤ τον Ιούλιο. 
Οι σύμβουλοι της ΑΜΚ, JP Morgan Και Mediobianca εργάζονται από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών, Pierre Carlo Padoan, προκειμένου να πείσουν τους επενδυτές ασπό το Κατάρ να μπει στην ΑΜΚ, ωστόσο οι ελπίδες ξεθωριάζουν. 
Χωρίς τη συμμετοχή του Κατάρ, θεωρείται ότι το περίπλοκο σχέδιο για τη διάσωση της τράπεζας θα καταρρεύσει. 
Οι πηγές τις οποίες επικαλούνται οι FT αναφέρουν ότι εάν αποδειχθεί αδύνατη η διάσωση μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων, τότε η τράπεζα και η ΕΚΤ, είναι πιθανό να προχωρήσουν σε μια προληπτική ανακεφαλαιοποίηση, η οποία θα περιλαμβάνει μια «ένεση» κρατικών κεφαλαίων και τη μετατροπή χρέους μειωμένης εξασφάλισης σε μετοχές.
Ιταλός μεγαλοεπενδυτής δηλώνει στους Financial Times ότι αναζητείται απεγνωσμένα μια λύση, προτού να είναι πολύ αργά, για ένα πρόβλημα το οποίο έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και μήνες. 
H μετοχή της ιταλικής τράπεζας υποχωρεί 4,8% στα 0,1776 ευρώ. 



Όπως μετέδιδε χθες το www.bankingnews.gr

Καμία απόφαση για την ΑΜΚ της Monte dei Paschi από τους ανάδοχους, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας

Χωρίς απόφαση ολοκληρώθηκε σήμερα, Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, η συνεδρίαση των JPMorgan και Mediobanca για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 5 δισ. ευρώ, της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena.
Στον απόηχο του ιταλικού δημοψηφίσματος, στο οποίο οι Ιταλοί καταψήφισαν την κυβερνητική πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση, οδηγώντας τον Matteo Renzi σε παραίτηση, οι δύο τράπεζες-σύμβουλοι της Monte dei Paschi εξετάζουν αν θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους ως ανάδοχοι ή αν θα ασκήσουν το δικαίωμά τους να βγουν από τη συναλλαγή λόγω δυσμενών συνθηκών της αγοράς.
Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί τελικά σε 3 με 4 ημέρες, όταν η πολιτική κατάσταση στη χώρα θα έχει ξεκαθαρίσει, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι πιθανοί θεσμικοί επενδυτές περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις, προτού δεσμευτούν.

Από μία κλωστή η διάσωση της Monte dei Paschi

Το 5 δισ. ευρώ σχέδιο διάσωσης της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena κρέμεται από μια κλωστή μετά τη μεγάλη ήττα του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η τράπεζα, που επιβαρύνεται από σημαντικό ποσό επισφαλών δανείων, πρέπει να συγκεντρώσει τα χρήματα έως το τέλος του μήνα προκειμένου να αποφύγει μια εκκαθάριση, αλλά τώρα η Ιταλία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αφού ο Renzi δήλωσε ότι θα παραιτηθεί αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ήττα στο δημοψήφισμα.
Η Monte dei Paschi, που σύμφωνα με τα τελευταία stress tests είναι η πιο αδύναμη τράπεζα, είχε προγραμματίσει να εξασφαλίσει μια δέσμευση από έναν ή περισσότερους επενδυτές (anchor investors) και να προχωρήσει πώληση μετοχών την Τετάρτη ή την Πέμπτη.
Επισημαίνεται ότι σύμβουλοι διάσωσης της ιταλικής τράπεζας JP Morgan και Mediobanca θα συναντηθούν σήμερα (5/12/2016) για να αποφασίσουν εάν θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους ως ανάδοχοι ή θα ασκήσουν το δικαίωμά τους να βγουν από τη συναλλαγή λόγω δυσμενών συνθηκών της αγοράς.
Επισημαίνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αναμένεται να συνεδριάσει αύριο (6/12/2016).
Μετά την ανακοίνωση παραίτησης του Renzi, τα ιταλικά κρατικά ομόλογα και οι ιταλικές μετοχές υποχώρησαν απότομα, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η αστάθεια στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα μπορούσε να αναζωπυρώσει μια οικονομική κρίση και να προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στον εύθραυστο τραπεζικό τομέα της χώρας.
Στη συνέχεια, όμως, τα χρηματιστήρια περιόρισαν τις απώλειες του και η Monte dei Paschi υποχωρούσε μόλις κατά 0,1%, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε κατά 10%.
«Πιστεύουμε ότι η ψήφος του ''όχι'' καθιστά πιο δύσκολο για τη Monte dei Paschi να βρει ένα μεγάλο επενδυτή.
Με βάση το μέγεθος και την αποτίμηση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που απαιτείται, η πρόκληση φαίνεται αρκετά μεγάλη» αναφέρεται σε note της Morgan Stanley.
Σύμφωνα με το Reuters, εάν το σχέδιο της Monte dei Paschi αποτύχει, αναμένεται παρέμβαση από την ιταλική κυβέρνηση.
Αυτό συνεπάγεται απώλειες για τους κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης της τράπεζας, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, κάτι που η κυβέρνηση του Renzi είχε επιδιώξει να αποφύγει με κάθε κόστος.

Πρώτη ενημέρωση: 09:53, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης