Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Κρίσιμο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση - Καθοριστικό για το μέλλον του Renzi

Ιταλία: Κρίσιμο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση - Καθοριστικό για το μέλλον του Renzi
Το αποτέλεσμα των exit polls θα ανακοινωθεί στις 23:00 (24:00 ώρα Ελλάδας)
Περίπου 51 εκατ. Ιταλοί καλούνται σήμερα να ψηφίσουν για το συνταγματικό δημοψήφισμα.
Οι Ιταλοί ψηφίζουν ήδη από τις 07:00 (08:00 ώρα Ελλάδας) μέχρι τις 23:00 το βράδυ τοπική ώρα (τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) για το συνταγματικό δημοψήφισμα, του οποίου το αποτέλεσμα θα είναι έτσι και αλλιώς έγκυρο, δεδομένου ότι πρόκειται για μεταρρύθμιση που ήδη έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο.
Ειδικότερα, οι Ιταλοί άρχισαν να προσέρχονται στις κάλπες σήμερα Κυριακή 4/12 για ένα δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα κρίνει το πολιτικό μέλλον του Matteo Renzi, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν χάσει, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι αγορές φοβούνται ότι μία επικράτηση του "όχι" θα πυροδοτήσει πολιτική αστάθεια και αναταραχή στις δοκιμαζόμενες ιταλικές τράπεζες, ωθώντας την ευρωζώνη προς μία νέα κρίση.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 (08:00 ώρα Ελλάδας) και περίπου 51 εκατομμύρια Ιταλοί θα ψηφίσουν για το σχέδιο του Renzi να μειώσει δραστικά τις εξουσίες της Άνω Βουλής (Γερουσία) και να δώσει εξουσίες από περιφερειακές αρχές.
Με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να είναι ενάντια στη μεταρρύθμιση, μία νίκη του Renzi θα είναι έκπληξη και ένας τεράστιος προσωπικός θρίαμβος για τον πιο νέο πρωθυπουργό στην ιστορία της Ιταλίας, που συχνά πάλευε μόνος του στην προεκλογική εκστρατεία.
Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν σταματήσει από τις 18 Νοεμβρίου, έδειχναν ότι προβάδισμα έχει το "όχι".
Το ίδιο δείχνουν και οι κρυφές δημοσκοπήσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες.
Παρόλα αυτά τις τελευταίες μέρες οι υπεύθυνοι της εκστρατείας του Renzi υποστήριζαν ότι η διάθεση του κόσμου έχει αλλάξει, εστιάζοντας στα εκατομμύρια των Ιταλών που δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Ο Pippo Nicosia από την κεντρική Ρώμη λέει ότι θα ψηφίσει "ναι", αλλά και ότι δεν έχει καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα.
"Το "όχι" θα κερδίσει, τα πάντα θα καταρρεύσουν, κι εμείς πρέπει να πάμε διακοπές" δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η συμμετοχή αναμένεται στο 50% με 60% και θα είναι καθοριστική.
Οι δημοσκόποι λένε ότι η χαμηλή συμμετοχή μπορεί να ευνοήσει τον Renzi, καθώς η αντίθεση στη συνταγματική μεταρρύθμιση είναι πιο έντονη μεταξύ των νέων και ειδικά στον φτωχό Νότο, όπου πολλοί βαριούνται να πάνε να ψηφίσουν.
Μία συμμετοχή άνω του 60% μπορεί να κάνει το αποτέλεσμα απρόβλεπτο, καθώς θα σημαίνει ότι πολλοί ψηφοφόροι που είχαν αρχικά αποφασίσει να απέχουν, πήγαν τελικά στις κάλπες.
Τα γραφεία στοιχημάτων δίνουν πιθανότητες 75% να επικρατήσει το "όχι" και υπάρχει ήδη σπέκουλα για το τι θα κάνει ο Renzi αν ηττηθεί.
Βασικά αναμένεται να παραιτηθεί και να παίξει ρόλο σε μία μη εκλεγμένη τεχνοκρατική κυβέρνηση, στην οποία μπορεί να ενεργοποιηθεί και ο πρόεδρος Sergio Matarella.
Πολλοί αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι θα μείνει στην εξουσία ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.
Το αποτέλεσμα των exit polls θα ανακοινωθεί στις 23:00 (24:00 ώρα Ελλάδας) και μετά από 30 λεπτά θα ακολουθήσουν οι πρώτες εκτιμήσεις του αποτελέσματος με βάση τις πραγματικές ψήφους.
Αν η διαφορά είναι πολύ μικρή, τότε το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό ανάμεσα στα μεσάνυχτα και τη 01:00 (02:00 ώρα Ελλάδας) στη δεύτερη εκτίμηση.
Και σε μία ακόμα πιο δραματική περίπτωση μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε ως τις 02:00-03:00 (03:00-04:00 ώρα Ελλάδας).
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Pier Carlo Padoan προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές, λέγοντας ότι "δεν υπάρχει περίπτωση οικονομικού σεισμού" και αν κερδίσει το "όχι" θα υπάρξουν απλά "48 ώρες αναταραχής".
Οι αγορές επικεντρώνονται στις ιταλικές τράπεζες που έχουν 360 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια και ειδικά στην Monte Paschi di Siena.
Οι τράπεζες χρειάζονται 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016 για να καλύψουν τα ελλείμματα που έχουν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι μία νίκη του "όχι" θα αποθαρρύνει τους επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης