Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Χαμηλότερα επιτόκια για να μειωθεί το κόστος δανεισμού ζήτησε και πάλι ο Erdogan

Reuters: Χαμηλότερα επιτόκια για να μειωθεί το κόστος δανεισμού ζήτησε και πάλι ο Erdogan
Oι αξιώσεις του Τούρκου ηγέτη προκάλεσαν, ωστόσο, ανησυχία στις αγορές με συνέπεια τη διολίσθηση της λίρας
Ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan επανέλαβε το Σάββατο το αίτημά του για χαμηλότερα επιτόκια και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα για να διασφαλίσει φθηνότερο κόστος δανεισμού και να προωθήσει την κατανάλωση και την οικονομική ανάπτυξη, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Erdogan αποκαλεί τον εαυτό του εχθρό των επιτοκίων και θέλει η δανειοδότηση να δώσει ώθηση στην οικονομία.
Το αίτημά του για χαμηλότερα επιτόκια προκάλεσε, ωστόσο, ανησυχία στους διεθνείς επενδυτές, που έστειλαν την τούρκικη λίρα σε ιστορικό χαμηλό.
"Κατέβασε τα επιτόκια, αδερφέ" ήταν η ξεκάθαρη παρέμβαση του Erdogan στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.
Η Τράπεζα αύξησε τον περασμένο μήνα τα επιτόκια για πρώτη φορά μέσα σε τρία χρόνια, εξαιτίας της διολίσθησης της τούρκικης λίρας.
Οι διεθνείς επενδυτές έχουν πει ότι η Τουρκία χρειάζεται μία ακόμα πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και να βάλει ένα τέλος στη διολίσθηση του νομίσματός της.
Αλλά ο Erdogan υποστηρίζει ότι θέλει να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία για να δώσει ώθηση στην απασχόληση και στην ανάπτυξη και είναι αντίθετος με τα υψηλότερα επιτόκια που απλά δημιουργούν κέρδη για τις τράπεζες.
"Αργά ή, γρήγορα θα πάρουμε μέτρα για όλα αυτά" προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος.
Μιλώντας στα εγκαίνια ενός εμπορικού κέντρου στην Κωνσταντινούπολη, ο Erdogan παρότρυνε τους Τούρκους να ανταλλάξουν το ξένο συνάλλαγμα που διαθέτουν με χρυσό ή, με τούρκικη λίρα, προσθέτοντας και ότι θέλει να χρησιμοποιήσει το εθνικό νόμισμα για συναλλαγές με τη Ρωσία και την Κίνα.
"Μετατρέψτε το ξένο νόμισμα που έχετε κάτω από τα μαξιλάρια σας σε εθνικό, ενάντια σε αυτούς που θέλουν να μας ανατρέψουν" ανέφερε χαρακτηριστικά και υπερθεμάτισε.
"Αυτό είναι πατριωτικό και μην ανησυχείτε ότι θα έχετε απώλειες".
Ο Erdogan είπε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και οι Κινέζοι ηγέτες θέλουν να κάνουν συναλλαγές με την Τουρκία στα εθνικά νομίσματά τους και με την τούρκικη λίρα.
Η λίρα που έχει χάσει το 1/5 της αξίας της το 2016, είχε τη χειρότερη μηνιαία απόδοση μετά την κρίση του 2008 τον Νοέμβριο του 2016.
Σε ανταπόκριση των όσων είπε ο Erdogan, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης υποστήριξε ότι θα μετατρέψει το ξένο συνάλλαγμα σε τούρκικη λίρα, ενώ και το Καταθετικό Ταμείο αποφάσισε να κάνει το ίδιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Sabah το Σάββατο 3/12.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης