Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέσα στο α' 6μηνο του 2017 η μεγάλη επιστροφή της Nokia στην αγορά των smartphones

Μέσα στο α' 6μηνο του 2017 η μεγάλη επιστροφή της Nokia στην αγορά των smartphones
Τα διαθέσιμα μοντέλα της είναι περιορισμένα προς το παρόν, αλλά σύντομα θα εμπλουτιστούν με νέα, τα οποία θα χρησιμοποιούν λογισμικό Android
Από το νέο έτος αναμένεται να επιστρέψει δυναμικά στην αγορά των έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smart phones) η άλλοτε πανίσχυρα τεχνολογική εταιρεία της Φινλανδίας, η Nokia.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του το BBC και αναμεταδίδει στην έντυπη έκδοσή της η «Καθημερινή», η Nokia επιστρέφει στην αγορά των smart phones για να ανακτήσει μερίδιο αγοράς και να αντισταθμίσει τις όποιες απώλειες είχε λόγω της αποτυχημένης συμμαχίας της με τη Microsoft.
Τα διαθέσιμα μοντέλα της είναι περιορισμένα προς το παρόν, αλλά σύντομα θα εμπλουτιστούν με νέα, τα οποία θα χρησιμοποιούν λογισμικό Android.
Ωστόσο, από το α' 6μηνο του 2017 θα κυκλοφορήσουν στην αγορά τα νέα Nokia με λογισμικό Android, τα οποία θα έχουν κατασκευαστεί από HMD Global στη Foxconn.
Η δεύτερη θα τα κατασκευάσει στα εργοστάσιά της στην Κίνα και στο Βιετνάμ.
Επίσης, οι καταναλωτές θα βρίσκουν από το νέο έτος και ταμπλέτες με το εμπορικό σήμα της Nokia.
Αυτό θα γίνει εφικτό μέσω της εταιρείας HMD Global, που συγκρότησαν οι Αρτο Νουμέλα, Πέκαρα Ράνταλα και Φλοριάν Ζάιχε, πρώην στελέχη της Nokia Mobile, και η οποία έχει πλέον στην κατοχή της το ομώνυμο εμπορικό σήμα.
Η Microsoft πούλησε τις δραστηριότητες κινητής στην HMD Global και τη Foxconn έναντι 350 εκατ. δολαρίων.
Η εμφάνιση του iPhone το 2007 στην παγκόσμια αγορά κατέφερε καίριο πλήγμα για τη Nokia και τα μέχρι τότε δημοφιλέστατα κινητά τηλέφωνά της.
Άρχισαν η οικονομική «αιμορραγία» και η περιστολή του μεριδίου αγοράς, ενώ ζημία προκλήθηκε και από την επιτυχία των συσκευών της νοτιοκορεατικής Samsung.
Το 2011 ο βραχίονας των κινητών τηλεφώνων της Nokia είχε μεταμορφωθεί σε «φλεγόμενη πλατφόρμα», όπως την αποκάλεσε τότε ο Στέφεν Ελοπ, ο πρώτος Αμερικανός διευθύνων σύμβουλός της.
Ως διέξοδος επιλέχθηκε ο φινλανδικός όμιλος να πουλήσει τo 2013 τη Nokia Mobile, τον βραχίονα κατασκευής κινητών τηλεφώνων του στην αμερικανική Microsoft.
Ο βραχίονας κατασκευής τηλεπικοινωνιακών δικτύων παρέμεινε αμετάβλητος.
Εν συνεχεία, αποδείχθηκε ότι η εξαγορά αυτή που έκανε η Microsoft είχε καταστροφικές συνέπειες.
Τα Nokia με το λογισμικό Windows της Microsoft δεν κατόρθωσαν να κατακτήσουν ικανό μερίδιο αγοράς, εξαιτίας του ότι σε αυτήν δεσπόζει το λογισμικό iOS της Apple και το αντίπαλό της Android.
Βέβαια, η Nokia παραμένει κολοσσός στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, και ειδικά των υποδομών, και μετά την αποτυχία του εγχειρήματος με τη Microsoft στράφηκε στη φινλανδική ΗΜD Global. Τα τρία πρώην στελέχη της Nokia Mobile παρέλαβαν από τη Microsoft τις δραστηριότητες κατασκευής κινητών, που δείχνουν μείωση 15% τον χρόνο, αλλά παραμένουν υγιείς και με παγκόσμιο βεληνεκές. Κι αυτό σημαίνει ρευστότητα και πρόσβαση σε συνεργάτες στο πεδίο του λιανεμπορίου.
Οι Αρτο Νουμέλα, Πέκαρα Ράνταλα και Φλοριάν Ζάιχε ταξιδεύουν στον κόσμο, αναζητώντας τους καλύτερους σχεδιαστές – η ανταπόκριση είναι μεγάλη, ενώ το όνομα της Nokia εξακολουθεί να θεωρείται δημοφιλές και ιδιαιτέρως αγαπητό.
«Το σήμα της Nokia σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζεται ως το πραγματικό σήμα κινητού τηλεφώνου», λέει ο κ. Ζάιχε.
Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί πως τα νέα Nokia εισέρχονται σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά, όπου κυριαρχεί το λογισμικό Android.
Ο κ. Πέκαρα Ράνταλα δήλωσε στο BBC ότι το διαφοροποιητικό στοιχείο στην περίπτωση της Nokia είναι ότι οι άλλες επιχειρήσεις κατασκευής έξυπνων κινητών τηλεφώνων παλεύουν να εξασφαλίσουν μια θέση στη διεθνή αγορά, ενώ η Nokia εμφανίζεται ως όνομα που εμπνέει εμπιστοσύνη, ανεξαρτήτως όσων έχουν συμβεί.
Το 2000, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η Νokia ήταν η αδιαμφισβήτητη κυρίαρχος στον κόσμο των κινητών τηλεφώνων.
Ο τότε επικεφαλής της Μάτι Αλαχούτα δήλωσε ότι η Ευρώπη πρωτοπορεί στην τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας και οι ΗΠΑ ακολουθούν, με τη Nokia να ανοίγει δρόμους.
Τελικά, οι κολοσσοί των ΗΠΑ κατατρόπωσαν τη Nokia.
Σήμερα, η HMD Global έχει λιγότερο μεγαλόπνοα σχέδια – θέλει να επανατοποθετήσει τη Nokia στον χάρτη των κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων.
Όπως επισημαίνουν αναλυτές, ακόμη και αυτό το πιο συγκρατημένο όνειρο πιθανώς να μπορεί δύσκολα να υλοποιηθεί.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης