Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Τα ομόλογα παραμένουν ευάλωτα είτε τα νέα από την Ευρώπη είναι καλά είτε όχι

Bloomberg: Τα ομόλογα παραμένουν ευάλωτα είτε τα νέα από την Ευρώπη είναι καλά είτε όχι
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν είναι για πάντα
Τα ευρωπαϊκά ομόλογα υψηλής απόδοσης φαίνονται ευάλωτα είτε το τέλος του 2016 φέρνει καλά νέα είτε κακά για την οικονομία της ηπείρου, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.
Εάν ΕΚΤ επιλέξει να επικαλεστεί την άνοδο του πληθωρισμού έως σημάδι για το τέλος της τόνωσης της οικονομίας, τότε οι επενδυτές θα σταματήσουν να ποντάρουν στην επέκταση του QΕ, στη στιγμή το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας ετοιμάζεται για την τελευταία συνεδρίαση του έτους.
Αυτό -σύμφωνα με το Bloomberg- θα είναι αρνητικό για τα ομόλογα για δύο λόγους και συγκεκριμένα διότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχει στηρίξει την αγορά για το μεγαλύτερο μέρος του 2016 ενώ ο πληθωρισμός «ροκανίζει» τις αποδόσεις.
Ωστόσο κι η πολιτική μπορεί να ασκήσει πιέσεις στα ομόλογα, εάν η αντίδραση στα σοκ του Brexit και του Donald Trump αποτελεί κάποια ένδειξη.
Πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο δημοψήφισμα της Ιταλίας την Κυριακή (4/12/2016) που έχει μετατραπεί σε μια de facto ψήφο εμπιστοσύνης για τον Matteo Renzi καθώς θα μπορούσε να σημαίνει το τέλος της κυβέρνησης του.
Μάλιστα, οι αναλυτές επισημαίνουν -σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα- ότι η παραμονή της νομισματικής πολιτικής υπό την παρούσα μορφή για πάντα απειλείται, ενώ τονίζουν ότι η εμπιστοσύνη στην μακροζωία των αγορών assets από τη κεντρική τράπεζα είναι πολύ εύθραυστη.
Το συναίσθημα ότι οι κίνδυνοι ενισχύονται είναι πιο εμφανές στα ομόλογα των χωρών της ευρωζώνης, όπου οι επιπλέον αποδόσεις που προσφέρουν οι ιταλικοί και ισπανικοί τίτλοι σε σχέση με τις αντίστοιχες της Γερμανίας είναι κοντά στο υψηλότερο σημείο των 2,5 ετών.
Όπως υποστηρίζει ο Vincent Chaigneau της Societe Generale, η αύξηση των αποδόσεων της ζώνης του ευρώ έχει περιθώρια περαιτέρω ανόδου.

Το QE δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα 

Αν και οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση της 8ης Δεκεμβρίου, γνωρίζουν ότι αυτό θα μπορεί να ισχύσει για πάντα.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Draghi ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών αυτή την εβδομάδα δηλώνοντας έτοιμος να παρέμβει διοχετεύοντας ρευστό στην οικονομία.
Ωστόσο, τα ομόλογα παραμένουν υπό πίεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης