Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Στην ΕΚΤ τα βλέμματα των επενδυτών μετά τις «επικίνδυνες» ψηφοφορίες σε Ιταλία και Αυστρία

Reuters: Στην ΕΚΤ τα βλέμματα των επενδυτών μετά τις «επικίνδυνες» ψηφοφορίες σε Ιταλία και Αυστρία
Πηγές της ΕΚΤ δήλωσαν πρόσφατα στο Reuters ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να παρέμβει σε περίπτωση που προκληθεί σοκ λόγω του ιταλικού δημοψηφίσματος
Υπό τον κίνδυνο, το ιταλικό δημοψήφισμα αλλά και τις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας την Κυριακή (4/12/2016) να επιβεβαιώσουν την τάση κατά του κατεστημένου, η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για τη διατήρηση της σταθερότητας.
Όπως μεταδίδει το Reuters, κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης (8/12/2016) η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει η επέκταση της προγράμματος αγοράς assets, να τονιστεί ο αυξημένος κίνδυνος λόγω και της ανόδου των λαϊκιστικών κομμάτων που θα μπορούσαν να επισκιάσουν τις προθέσεις των κυβερνήσεων για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ιταλικό δημοψήφισμα της Κυριακής -που κατά τον πρωθυπουργό Matteo Renzi είναι μια ψήφος για τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης- πιθανότατα θα αποτύχει, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει η κυβέρνηση προκαλώντας αναταραχή στη χώρα.
Εν τω μεταξύ, οι πολίτες της Αυστρίας μπορεί να εκλέξουν τον πρώτο ακροδεξιό ηγέτης της ΕΕ.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Reuters, παρά το γεγονός ότι οι αγορές έχουν -ως επί το πλείστον- προεξοφλήσει μια νίκη του «όχι» στην Ιταλία, θα έρθει η στιγμή που η Monte dei Paschi θα επιχειρήσει να ανακεφαλαιοποιηθεί και η μεταβλητότητα της αγοράς μπορεί να βάλει εμπόδια σε αυτή την προσπάθεια, επηρεάζοντας ενδεχομένως όλο τον τραπεζικό τομέα.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τους αναλυτές της HSBC, ενδεχόμενη επικράτηση του «ναι» θα προκαλέσει ράλι 5%-10% στις ιταλικές μετοχές βραχυπρόθεσμα, ενώ η επικράτηση του «όχι» θα προκαλέσει διόρθωση 5-10% εάν ο Matteo Renzi παραμείνει στην πρωθυπουργία.
Ωστόσο, εάν παραιτηθεί η διόρθωση θα κυμανθεί στο 10-20%.

Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ

Πηγές της ΕΚΤ δήλωσαν πρόσφατα στο Reuters ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να εντείνει τις αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων αν το δημοψήφισμα αυξήσει το κόστος δανεισμού, αλλά μόνο αν η μεταβλητότητα είναι προσωρινή και οι αγορές θα μπορούσαν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά την κίνηση αυτή.
Ωστόσο, η μείωση της εμπιστοσύνης στον ιταλικό τραπεζικό τομέα μπορεί να πιο σοβαρό θέμα από ό,τι οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έχουν λίγα πυρομαχικά για να στηρίξουν τον τομέα.
Πράγματι, η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ανέφερε την Παρασκευή ότι η Ιταλία βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διάσωση της Monte dei Paschi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης