Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ίδρυμα Bertelsmann: Ο φόβος για την παγκοσμιοποίηση ενισχύει τα λαϊκιστικά δεξιά κόμματα στην Ευρώπη

Ίδρυμα Bertelsmann: Ο φόβος για την παγκοσμιοποίηση ενισχύει τα λαϊκιστικά δεξιά κόμματα στην Ευρώπη
Στην Γαλλία το 55% θεωρεί την παγκοσμιοποίηση απειλή, στην Αυστρία το 54%, στην Ουγγαρία το 46%, στη Γερμανία το 45% και στην Ολλανδία τη φοβάται το 41%
Στον φόβο της παγκοσμιοποίησης οφείλεται η συνεχώς αυξανόμενη επιτυχία των λαϊκιστικών δεξιών κομμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann.
Η παγκοσμιοποίηση αποτελεί ένα πιθανό παράγοντα ο οποίος θα καθορίσει το αποτέλεσμα σε μια σειρά δημοψηφισμάτων και εκλογικών αναμετρήσεων ανά την Ευρώπη. 
Η Ε.Ε. θα βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις το 2017, με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν σημαντική άνοδο των εθνικιστικών κομμάτων, από το Λαϊκό Μέτωπο της Marine Le Pen στη Γαλλία, έως το Κόμμα της Ελευθερίας του Geert Wilders στην Ολλανδία και το AfD στη Γερμανία. 
Το 78% των ερωτηθέντων υποστηρικτών του κόμματος "Εναλλακτική για τη Γερμανία" (ΑfD) φοβούνται την αυξανόμενη διεθνή διασύνδεση και κάτι ανάλογο συμβαίνει στην Αυστρία με το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ) και στην Γαλλία με το Εθνικό Μέτωπο (Front National), όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. 



Ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, το 55% των Ευρωπαίων πολιτών βλέπει εν τούτοις στην παγκοσμιοποίηση μιαν ευκαιρία, ενώ απειλή τη θεωρεί το 45%.
Υπάρχουν βέβαια και διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ετσι, στην Γαλλία το 55% θεωρεί την παγκοσμιοποίηση απειλή, στην Αυστρία το 54%, στην Ουγγαρία το 46%, στη Γερμανία το 45% και στην Ολλανδία τη φοβάται το 41%.
Από την έρευνα προκύπτει, επίσης, ότι όσο χαμηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημα και όσο πιο ηλικιωμένοι είναι οι ερωτηθέντες τόσο αυξάνεται η αρνητική θεώρηση της παγκοσμιοποίησης.
Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 11 χιλ. πολίτες σε 28 χώρες της Ε.Ε. τον Αύγουστο του 2016. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης