Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gabriel: Η ασφυκτική πολιτική λιτότητας δεν βοηθά – Υπάρχει αντίσταση στη νότια Ευρώπη

tags :
Gabriel: Η ασφυκτική πολιτική λιτότητας δεν βοηθά – Υπάρχει αντίσταση στη νότια Ευρώπη
Merkel και Schaueble ζητούν συνεχώς δημοσιονομική πειθαρχία είπε ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος της Γερμανίας
Κατά της ασφυκτικής πολιτικής λιτότητας τάχθηκε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, ο οποίος κατηγόρησε Merkel και Schaeuble ότι ζητούν συνεχώς δημοσιονομική πειθαρχία.
«Δεν υποστηρίζω το απεριόριστο δημόσιο χρέος.
Δεν είναι δυνατόν να μην λαμβάνονται υπόψη και οι μεταρρυθμίσεις κατά την αξιολόγηση των ελλειμμάτων.
Η ασφυκτική πολιτική της λιτότητας σε πολλές περιπτώσεις δεν βοηθά τις αντίστοιχες χώρες.
Merkel και Schaeuble ζητούν συνεχώς δημοσιονομική πειθαρχία.
Αντίσταση υπάρχει κυρίως στην νότια Ευρώπη» υποστήριξε ο Gabriel σε ομιλία του στο Ίδρυμα Φρίντριχ Εμπερτ στο Βερολίνο, όπως μετέδωσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Gabriel υποστήριξε πως «μερικές φορές θα πρέπει να θέτει κανείς το ερώτημα εάν η πολιτική ζημιά την οποία προκαλεί η πολιτική της λιτότητας βαρύνει πιο πολύ από την τήρηση αρχών», θέτοντας έτσι το ζήτημα κατά πόσο μέσω της αυστηρής πολιτικής λιτότητας μπορούν να τηρηθούν συγκεκριμένοι στόχοι ελλειμμάτων στην Ευρώπη.
Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τις προγνώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής / Κομισιόν τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Ιταλίας, της Λιθουανίας, της Σλοβενίας και της Κύπρου θα μπορούσαν να υπερβούν τα δεσμευτικά όρια ελλείμματος.
«Ιδίως στην Ιταλία τα πράγματα είναι δύσκολα: Η χώρα σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα έχει έλλειμμα 2,3% στον προϋπολογισμό του 2017, ενώ στην αρχή της φετινής χρονιάς είχε συμφωνηθεί 1,8%.
Σύμφωνα με τα κριτήρια του Μάαστριχτ το ανώτατο όριο είναι βέβαια το 3% του ΑΕΠ, αλλά για την Ιταλία λόγω του υψηλού συνολικού χρέους της ισχύουν αυστηρότερο όροι» καταλήγει το Spiegel.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης