Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δίχως τέλος η κατρακύλα του νομίσματος της Βενεζουέλας – Ίσο με 3.480 μπολιβάρ το δολάριο!

Δίχως τέλος η κατρακύλα του νομίσματος της Βενεζουέλας – Ίσο με 3.480 μπολιβάρ το δολάριο!
Με βάση το καθεστώς των νομισματικών ελέγχων, η κυβέρνηση προσφέρει μια προνομιακή συναλλαγματική ισοτιμία στα 10 μπολιβάρ/δολάριο
Έως και 3.480 μπολιβάρ αξίζει πλέον ένα δολάριο στη «μαύρη αγορά» της Βενεζουέλας, καθώς το νόμισμα συνεχίζει την ραγδαία πτώση του λόγω και του ολοένα αυξανόμενου πληθωρισμού.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, η κατάρρευση του νομίσματος τις τελευταίες ημέρες στην μαύρη αγορά είναι η μεγαλύτερη από το 2003, όταν η τότε κυβέρνηση της χώρας είχε εισάγει νομισματικούς ελέγχους.
Με βάση το καθεστώς των νομισματικών ελέγχων, η κυβέρνηση προσφέρει μια προνομιακή συναλλαγματική ισοτιμία στα 10 μπολιβάρ/δολάριο για εισαγωγές τροφίμων και φαρμάκων.
Οι συναλλαγές για όλα τα υπόλοιπα αγαθά γίνονται με μια ισοτιμία στα 660 μπολιβάρ/δολάριο.

Νέο κινεζικό δάνειο 2,1 δισ. ευρώ στη Βενεζουέλα αντί αυξημένων παραδόσεων πετρελαίου στην Κίνα

Στην παροχή δανείου 2,2 δισ. δολαρίων ΗΠΑ (περίπου 2,1 δισ. ευρώ) προς τη Βενεζουέλα με αντάλλαγμα αυξημένο μερίδιο στην παραγωγή αργού πετρελαίου της χώρας, προχώρησε την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016 η Κίνα, επιδεικνύοντας διάθεση να αποστασιοποιηθεί από τη πολιτική διαπάλη στη λατινο-αμερικανική χώρα, εξασφαλίζοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσβαση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.
Η σχετική συμφωνία - που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο μέσον Δεκεμβρίου 2016 - είναι η πρώτη για το τρέχον έτος συμφωνία οικονομικής υποστήριξης της Βενεζουέλας από την Κίνα και αναμένεται να βοηθήσει τη λατινο-αμερικανική χώρα να αντιστρέψει τη μειούμενη παραγωγή πετρελαίου της και να βελτιώσει την παραγωγική της υποδομή.
Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεσμεύτηκε να στέλνει στον μεγαλύτερο πιστωτή της ακόμα περισσότερο πετρέλαιο: 800 χιλ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 550 χιλ. βαρελιών ημερησίως τον Σεπτέμβριο του 2016.
Εστιάζοντας αποκλειστικά στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας, η Κίνα αποφεύγει την ανάληψη περισσότερων κινδύνων σε μια χώρα που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και τελεί υπό σοσιαλιστική διακυβέρνηση, διαθέτοντας τα μεγαλύτερα αποδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη.
Μέχρι το τέλος του 2016, το χρέος της Βενεζουέλας προς την Κίνα αναμένεται να έχει διαμορφωθεί σε 19 δισ. δολάρια ΗΠΑ.
Μεταξύ των ετών 2007 και 2015, η Κίνα υπολογίζεται ότι δάνεισε συνολικά 65 δισ. δολάρια στη Βενεζουέλα, δάνεια τα οποία αποπληρώθηκαν κυρίως με πετρέλαιο.

Η τραγική κατάσταση της χώρας

Η χώρα των 31 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως, ωστόσο η ραγδαία πτώση στην τιμή του «μαύρου χρυσού» από τα μέσα του 2014 και οι χείριστοι πολιτικοί χειρισμοί «βύθισαν» τα έσοδά της, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να εισάγει πλέον ούτε τα βασικά αγαθά!
Επίσης, το ξένο συνάλλαγμα εντός της χώρας έχει σχεδόν εκλείψει.
Μία μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν έχει κυριολεκτικά να φάει, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 1.500%, αχρηστεύοντας έτσι τα μετρητά!!
Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης είχαν ως αποτέλεσμα ακόμα και την εμφάνιση ελονοσίας…
Οι αναλυτές των think tank που ασχολούνται με τα γεωπολιτικά προβλέπουν πως ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας δε θα αντέξει για πολύ ακόμα στην εξουσία…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης