Διεθνή

Reuters: Για μία μετάβαση σε μία κοινωνία με λιγότερα μετρητά μίλησε ο πρωθυπουργός της Ινδίας

Reuters: Για μία μετάβαση σε μία κοινωνία με λιγότερα μετρητά μίλησε ο πρωθυπουργός της Ινδίας
Η κυβέρνηση είχε απαγορεύσει πρόσφατα τη χρήση των παλιών χαρτονομισμάτων των 500 και 1.000 ρουπιών για να καταπολεμήσει τη διαφθορά
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Narendra Modi προειδοποίησε την Κυριακή 27/11 τους μικρούς εμπόρους και τους μισθωτούς να αγκαλιάσουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές, καθώς υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας μετά την αιφνίδια απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τα χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας.
Όπως μεταδίδει το Reuters, o Modi μιλώντας στο εθνικό ραδιόφωνο, κάτι που κάνει μία φορά τον μήνα, είπε ότι καταλαβαίνει πως εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί από την απαγόρευση κυκλοφορίας των χαρτονομισμάτων των 500 και 1.000 ρουπιών, αλλά υπερασπίστηκε αυτή την απόφαση.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση που ανακοινώθηκε στις 8 Νοεμβρίου είχε σκοπό να καταπολεμήσει τη διαφθορά και τους ανθρώπους που έχουν πλούτο, ο οποίος δεν ήταν δυνατόν να καταμετρηθεί.
"Θέλω να πω στους μικρούς εμπόρους που είναι αδέλφια μου, ότι τους παρουσιάζεται μία ευκαιρία για να μπουν στον ψηφιακό κόσμο" ανέφερε ο Modi παρακινώντας τους να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες, αλλά ακόμα και τα κινητά τους τηλέφωνα για τις συναλλαγές τους με τις τράπεζες.
"Είναι αλήθεια ότι μία κοινωνία 100% χωρίς μετρητά δεν μπορεί να υπάρξει" παραδέχτηκε, ωστόσο, και ο ίδιος, αλλά στη συνέχεια έδωσε το σύνθημα "για να κάνουμε μία αρχή για μία κοινωνία με λιγότερα μετρητά στην Ινδία".
"Και βαθμιαία θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε από μία κοινωνία με λιγότερα μετρητά, σε μία κοινωνία χωρίς καθόλου μετρητά".
Πάνω από το 90% των καταναλωτικών αγορών στην Ινδία γίνονται με μετρητά, όπως εκτιμά η Credit Suisse.
Παρά το γεγονός ότι η έκρηξη των smartphone και η πτώση στις τιμές των κινητών, οδήγησαν σε μία αύξηση των ψηφιακών πληρωμών τα τελευταία χρόνια, η βάση παραμένει ακόμα χαμηλά.
Ο Modi ζήτησε επίσης από τους νέους που είναι πιο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία να μάθουν και στους γηραιότερους πως να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες των ηλεκτρονικών πληρωμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης