Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Το Κατάρ θα συνεχίσει να στηρίζει τους αντάρτες της Συρίας ό,τι κι αν κάνει ο Trump

Reuters: Το Κατάρ θα συνεχίσει να στηρίζει τους αντάρτες της Συρίας ό,τι κι αν κάνει ο Trump
Η Ουάσινγκτον φοβάται μήπως με τον εξοπλισμό των ανταρτών φτάσουν όπλα και στους τζιχαντιστές
Το Κατάρ θα συνεχίσει να εξοπλίζει τους αντάρτες της Συρίας, ακόμα κι αν ο Donald Trump σταματήσει να στηρίζει την πολυεθνική προσπάθεια, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας και όσα είπε σε συνέντευξη τύπου στην πρωτεύουσα Ντόχα.
Την ίδια στιγμή, βέβαια, ο Μohammed Bid Abdulrahman al - Thani είπε ότι οι πλούσιες χώρες του Κόλπου δεν μπορούν να ενεργούν από μόνες τους και να προμηθεύουν τους αντάρτες με εκτοξευτήρες όλμων, έτσι ώστε να μπορούν να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους απέναντι στα συριακά και ρώσικα αεροπλάνα.
Αν και οι αντάρτες χρειάζονται περισσότερα όπλα, η απόφαση για να τους δοθούν αντιαεροπορικά πρέπει να είναι συλλογική, ξεκαθάρισε ο υπουργός με δηλώσεις του στο Reuters αργά το βράδυ του Σαββάτου 26/11.
Μερικοί δυτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι χώρες του Κόλπου θα μπορούσαν να προμηθεύσουν τέτοια όπλα, τα οποία, όμως, ενδέχεται να πέσουν στα χέρια των τζιχαντιστών.
Το Κατάρ είναι από τους πλέον ισχυρούς υποστηρικτές των ανταρτών μαζί με τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και τα κράτη της Δύσης, που εκπαιδεύουν τα μετριοπαθή γκρουπ των ανταρτών και τα εξοπλίζουν.
Το Κατάρ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει, συμπλήρωσε ο Σεϊχης Mohammed.
"Αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί, δεν θα σταματήσουμε και ακόμα κι αν το Χαλέπι πέσει, δεν θα εγκαταλείψουμε τον συριακό λαό και τα αιτήματά του" ήταν τα λόγια του.
"Ακόμα κι αν το καθεστώς καταλάβει το Χαλέπι, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να το ανακαταλάβουμε, θέλουμε μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη, αλλά το πιο σημαντικό είναι να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στις ζώνες ασφαλείας, όπου μένουν πολίτες" συνέχισε στο ίδιο ύφος.
Χαρακτήρισε επίσης τον Assad "κινητήρια δύναμη για το ISIS"΄, διότι με τις αυταρχικές μεθόδους του συνετέλεσε στο να γιγαντωθούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις και τον κατηγόρησε ότι "δεν έκανε καμία προσπάθεια κατά του Ισλαμικού Κράτους".
Αλλά ο Trump έστειλε σαφές μήνυμα στην αντιπολίτευση ότι μπορεί να εγκαταλείψει τους αντάρτες και να αφοσιωθεί στην καταπολέμηση του ISIS.
Μπορεί να συνεργαστεί ακόμα και με τη Ρωσία, η οποία βομβαρδίζει τους αντάρτες, για να πατάξει το ISIS και ήδη ο Assad χαρακτήρισε τον Trump "φυσικό σύμμαχο", αν αποφασίσει να πολεμήσει τους τρομοκράτες.
"Θέλουμε να έχουμε τις ΗΠΑ μαζί μας, αλλά αν αλλάξουν μυαλά, θα πρέπει κι εμείς να αλλάξουμε τις θέσεις μας;" ήταν η ρητορική ερώτηση που έκανε ο Σεϊχης Mohammed και υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.
"Δεν πρόκειται να γίνει, οι θέσεις βασίζονται σε αρχές και αξίες και αυτή είναι η αποστολή μας εδώ" ξεκαθάρισε στη συνέχεια.
Το Κατάρ και οι άλλες χώρες του Κόλπου πιστεύουν ότι οι Σουνίτες αντάρτες είναι απαραίτητοι για την οικοδόμηση μίας σταθερής Συρίας.
Αλλά αυτή η πολιτική τους αποδυναμώνεται λόγω της διάσπασης της αντιπολίτευσης και των τζιχαντιστών που παίρνουν μέρος στην εξέγερση.
Ο Assad κατηγορεί συχνά τις χώρες του Κόλπου ότι στηρίζουν τους τρομοκράτες, ενώ ο ίδιος εξαρτάται από την υποστήριξη της Ρωσίας και του Ιράν για να καταστείλει την εξέγερση των Σουνιτών μουσουλμάνων.
Ο Σεϊχης Μohammed υποστηρίζει ότι οι απόψεις του Trump μπορεί να είναι σε θεωρητικό επίπεδο και να αλλάξουν όταν διαπιστώσει στην πράξη πως έχει η κατάσταση.
Σύμφωνα με τον Σεϊχη Μohammed η πραγματικότητα είναι ότι η βία του Assad και των δυνάμεων ασφαλείας συνιστά τον πιο μεγάλο κίνδυνο και ότι το Ισλαμικό Κράτος αναπτύχθηκε ακριβώς εξαιτίας του εμφυλίου.
Και θα ξεπηδήσουν κι άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις αν δεν μπει κάποια στιγμή ένα τέλος.
"Αν συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε όλο αυτό αφήνοντας τον Assad απέξω, τότε θα γεννηθεί κι άλλη τρομοκρατική οργάνωση, που θα είναι ακόμα πιο βίαιη, όπως το Ισλαμικό Κράτος είναι πιο εξτρεμιστικό από την Al - Qaeda" εκτιμά ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.
Ο υπουργός επέκρινε την Αίγυπτο που δεν συντάσσεται με τις χώρες του Κόλπου, αλλά και το Ιράν που ανακατεύεται στις υποθέσεις τους.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Abdel Fattah al - Sisi, που κερδίζει εκατομμύρια δολάρια από τις χώρες του Κόλπου, στηρίζει τη Ρωσία σε αυτή τη διένεξη.
"Δυστυχώς για εμάς η Αίγυπτος υποστηρίζει το συριακό καθεστώς, ελπίζουμε ότι θα αλλάξουν και θα έρθουν μαζί μας, γιατί το να υποστηρίζεις τον Assad, είναι σαν να υποστηρίζεις την τρομοκρατία" ανέφερε ο Σεϊχης Mohammed.
Επίσης επέκρινε τα δυτικά κράτη για την αντι - μουσουλμανική και αντιπροσφυγική ρητορική τους στις προεκλογικές εκστρατείες τους.
"Δυστυχώς αυτά προκαλούν προβλήματα για δεκαετίες γιατί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ η μουσουλμανική κοινότητα είναι μέρος της κοινωνίας τους.
Αυτή η ρητορική θα τους βοηθήσει να κερδίσουν τις εκλογές, αλλά θα κρατήσει για δεκαετίες και θα δημιουργήσει προβλήματα στις κοινωνίες τους".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης