Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Παράδειγμα έμπνευσης για πολλές χώρες χαρακτήρισε τον Castro o Putin -Τι δήλωσαν άλλοι ηγέτες

Reuters: Παράδειγμα έμπνευσης για πολλές χώρες χαρακτήρισε τον Castro o Putin -Τι δήλωσαν άλλοι ηγέτες
Τι δήλωσαν ηγέτες άλλων κρατών από όλο τον κόσμο για τον Fidel Castro
Ο ένας μετά τον άλλον, οι παγκόσμιοι ηγέτες αποτίουν φόρο τιμής στον Fidel Castro, αλλά όπως στη ζωή του, έτσι και στον θάνατό του ο μεγάλος αυτός ηγέτης διχάζει, καθώς όπως παρατηρεί το Reuters κάποιοι του κολλάνε την ταμπέλα του τύραννου.
Ο Μikhail Corbachev, ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης ανέφερε ότι ο Castro άφησε ένα ανεξίτηλο σημάδι στη χώρα του και την παγκόσμια ιστορία.
"O Fidel δυνάμωσε τη χώρα του την εποχή του πιο σκληρού μποϋκοτάζ από τις ΗΠΑ και σε περιόδους που δεχόταν μεγάλη πίεση.
Παρόλα αυτά οδήγησε τη χώρα του έξω από το εμπάργκο στον δρόμο της βιώσιμης και ανεξάρτητης ανάπτυξης".
Σε ένα συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς τον Raul Castro, o Vladimir Putin χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ένα παράδειγμα έμπνευσης για πολλές χώρες.
"Ο Castro ήταν ένας ειλικρινής και αληθινός φίλος της Ρωσίας" έλεγε το μήνυμα, όπως το μετέδωσε το Κρεμλίνο.
O Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping δήλωσε ότι "ο λαός της Κίνας έχασε έναν πολύ στενό σύντροφο καιθ ειλικρινή φίλο" ενώ χαιρέτισε και τη συμβολή του Fidel Castro στην ανάπτυξη του κομμουνισμού σε όλο τον κόσμο.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νicolas Maduro ανέφερε από την πλευρά του ότι ο Fidel Castro ενέπνευσε και θα εξακολουθεί να εμπνέει τη χώρα του.
"Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να νικάμε, ο Fidel Castro είναι το παράδειγμα του αγώνα για όλο τον κόσμο, θα συνεχίσουμε με την κληρονομιά του" ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Maduro.
Στη Βολιβία που πέθανε το 1967 ο Εrensto Che Guevara όταν απέτυχε να κάνει κι εκεί μία επανάσταση όπως της Κούβας, ο πρόεδρος Evo Morales δήλωσε:
"Ο Fidel Castro μας άφησε την κληρονομιά να αγωνιζόμαστε για την ενσωμάτωση όλων των ανθρώπων και η απώλειά του μας πονάει".
Ο πρόεδρος του Ισημερινού Rafael Corea ήταν ακόμα πιο εκδηλωτικός: "Ένας μεγάλος μας άφησε, ο Fidel πέθανε. Ζήτω η Κούβα! Ζήτω η Λατινική Αμερική!"
Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Jacob Zuma είχε επίσης θερμά λόγια να πει.
"Ο πρόεδρος Castro έδωσε ταυτότητα στον αγώνα μας κατά του απαρτχάιντ. Ενέπνευσε τον κουβανικό λαό να ενωθεί μαζί μας κατά του απαρτχάιντ".
Στον αντίποδα, υπήρχαν και πανηγυρισμοί από Κουβανούς που ζουν στις ΗΠΑ για τον θάνατο του Fidel Castro με την βουλευτή του Κογκρέσο Iliana Ros - Lehtinen να κάνει λόγο για έναν "τύραννο που πέθανε" και για "μία νέα αρχή που θα γίνει στο τελευταίο κομμουνιστικό προπύργιο του δυτικού κόσμου".
Στο Μαϊάμι έγιναν, μάλιστα, και πορείες με τους Κουβανούς που πήραν μέρος σε αυτές να λένε ότι απελευθερώθηκαν και είναι η ευτυχέστερη μέρα της ζωής τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης