Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Πανηγυρισμοί στο Μαϊάμι για τον θάνατο του Fidel Castro

Guardian: Πανηγυρισμοί στο Μαϊάμι για τον θάνατο του Fidel Castro
"Πέθανε ο γέρος" φώναζαν κάποιοι, κυρίως Κουβανοί αυτοεξόριστοι
Ο θάνατος του Fidel Castro προκάλεσε πανηγυρισμούς στο Μαϊάμι, προορισμό για τους περισσότερους Κουβανούς αυτοεξόριστους, με κόσμο να βγαίνει στους δρόμους και να εκφράζει την ικανοποίησή του για το τέλος του μεγάλου ηγέτη, όπως γράφει ο Guardian.
Μισή ώρα μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, αρκετοί βγήκαν στους δρόμους ανεμίζοντας πανό και σημαίες και φωνάζοντας "η Κούβα ελεύθερη" και "ο γέρος πέθανε".
Στην πόλη που είναι πιο κοντά στην Αβάνα, τόσο γεωγραφικά, όσο και ψυχολογικά, τα νέα για τον θάνατο του Castro αναμένονταν εδώ και καιρό από τους αυτοεξόριστους, που έφυγαν όταν πήρε την εξουσία και τις επόμενες δεκαετίες.
Φήμες για τον θάνατό του υπήρχαν κι άλλες φορές στο παρελθόν και είχε καταντήσει ανέκδοτο, γιατί ακούγονταν πολύ συχνά.
Αλλά αυτή τη φορά ήταν αλήθεια.
Στο Calle Ocho, τη μικρή Αβάνα του Μαϊάμι, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και χόρευαν σάλσα, ενώ πυροτεχνήματα έσκαγαν σε έναν υγρό ουρανό.
Η αστυνομία απέκλεισε τους δρόμους, όπου ακούγονταν σκληρά λόγια για τον Fidel Castro.
"Ναι στην Κούβα, όχι στον Castro" και "Ελεύθερη Κούβα" ήταν τα κύρια συνθήματα.
Ο Jay Fernadez που είναι τώρα 72 ετών και έφτασε στο Μαϊάμι το 1961 είπε ότι "ο Σατανάς Fidel είναι τώρα δικός μας, δώστε του αυτό που αξίζει, μην τον αφήσετε να αναπαυτεί εν ειρήνη".
Μερικά τετράγωνα πιο κάτω ο 76χρονος Antonio Hernadez, που έφτασε με μία βάρκα το 1980 στο Μαϊάμι δήλωσε ότι "όλοι είναι χαρούμενοι γιατί αυτός ο άνθρωπος δεν θα μπορεί να κάνει πλέον ζημιά, ο αδερφός του θα πέσει τώρα, αλλά πρέπει όλος ο κόσμος να δώσει προσοχή σε αυτό, όχι μόνο οι Κουβανοί".
Ένας Κουβανός μπλόγκερ έγραψε με νόημα ότι "μερικές ώρες ύπνου είναι το τελευταίο που θα ληστέψει από εμένα ο fidel castro".
Η Ρεπουμπλικανή Ileana Ros - Lehtinen, που είναι βουλευτής στη Φλόριντα και μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Κούβα σε ηλικία 7 ετών, υποστήριξε ότι ο θάνατος του Castro είναι ένα ορόσημο στην ανάπτυξη της Κούβας.
"Η μέρα που τόσος κόσμος μέσα και έξω από το νησί περίμενε, έφτασε: Ένας τύραννος είναι νεκρός και μία νέα αρχή μπορεί να γίνει στο τελευταίο κομμουνιστικό προπύργιο του δυτικού ημισφαιρίου.
Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο για όσους θέλουν να κυβερνούν την Κούβα με καταπίεση και φόβο. Αρκετά!
Πρέπει να αδράξουμε τη στιγμή και και να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Κούβας.
Ότι η Κούβα είναι πια ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα".
Στην Αβάνα η είδηση του θανάτου του έγινε με επισημότητα, οι δρόμοι ήταν ήσυχοι μετά την ανακοίνωση, που έγινε αργά τη νύχτα της Παρασκευής 25/11 (τοπική ώρα).
"Είμαι αναστατωμένος, ό,τι κι αν πεις ήταν μία προσωπικότητα που όλος ο κόσμος σεβόταν και αγαπούσε" ανέφερε ο φοιτητής από την Αβάνα Sariel Valdespino στο Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης