Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Και ο Putin υπέρ του Fillon, που είναι φαβορί αύριο 27/11 για το χρίσμα της δεξιάς παράταξης

Guardian: Και ο Putin υπέρ του Fillon, που είναι φαβορί αύριο 27/11 για το χρίσμα της δεξιάς παράταξης
Οι αυριανές (27/11) προκριματικές εκλογές θα καθορίσουν ποιος θα είναι ο υποψήφιος της δεξιάς παράταξης για τις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2017
Ο Francois Fillοn, ο πρώην Γάλλος πρωθυπουργός υπόσχεται ένα ηλεκτροσόκ οικονομικών μεταρρυθμίσεων αν πάρει το χρίσμα για να διεκδικήσει την προεδρία, όπως γράφει ο Guardian.
Αυτή είναι και η απάντησή του στην ελίτ του Παρισιού, που προειδοποίησε ότι είναι επικίνδυνος και αντιδραστικός.
Ο συντηρητικός δεξιός Fillon που παραμένει φαβορί για να νικήσει αύριο Κυριακή (27/11) τον πιο μετριοπαθή κεντρώο Zuppe, παραπονέθηκε ότι αντιμετωπίζεται σαν "μεσαιωνικός και οπισθοδρομικός".
Η προεκλογική του εκστρατεία έδωσε έμφαση στις αξίες της καθολικής οικογένειας με στόχο να προσελκύσει υποστηρικτές από τη θρησκευόμενη δεξιά που είναι αντίθετοι με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην υιοθεσία που εισήχθη στη Γαλλία πριν από τρία χρόνια.
Ο Pierre Berge, πρώην συνεργάτης του Yves Saint Laurent έγραψε στο Twitter ότι η ψήφος στον Francois Fillon είναι μία ψήφος στην αντιδραστική Γαλλία και στην επιστροφή στις μέρες του καθεστώτος του Βισύ, που συνεργαζόταν με τους ναζί.
Ο Fillon απάντησε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι τα σχόλια του Berge είναι προϊόν μίας γελοίας φρενίτιδας από έναν μικρόκοσμο ανθρώπων που νομίζουν ότι γνωρίζουν τα πάντα και θέλουν να επιβάλλουν την άποψή τους.
Παρά το γεγονός ότι ο Fillon έχει ορκιστεί ότι δεν θα καταργήσει τον νόμο του 2013 για τον γάμο ανάμεσα σε ομόφυλα ζευγάρια, ούτε θα κάνει αλλαγές στον νόμο περί υιοθεσίας, εντούτοις έχει υποσχεθεί να πάει πίσω κάποια γονικά δικαιώματα για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Ο Fillon, ένας θαυμαστής της Margaret Thatcher, έχει υποσχεθεί να περικόψει 500 χιλιάδες θέσεις εργασίας στο δημόσιο σε πέντε χρόνια, να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες, αλλά και τους φόρους, όπως και τη δύναμη των συνδικάτων.
Θεωρείται ότι κέρδισε το τελευταίο debate την Πέμπτη 24/11 απέναντι στον Zuppe, το οποίο παρακολούθησαν 8,5 εκατομμύρια Γάλλοι.
Και οι δύο υποψήφιοι είναι πρώην πρωθυπουργοί με τη δεξιά, που έχουν παρόμοιο οικονομικό πρόγραμμα περικοπής των δημοσίων δαπανών και του μεγάλου κοινωνικού συστήματος της Γαλλίας.
Αλλά διαφέρουν στην κλίμακα.
Ο Fillon λέει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν γρήγορα και αποφασιστικά, ενώ ο Zuppe θεωρεί ότι πρέπει να συμβούν πιο μαλακά, κατηγορώντας τον αντίπαλό του ότι είναι βίαιος και τιμωρητικός.
Ο Fillon έχει υποστηρίξει και ότι η γαλλική εθνική ταυτότητα πρέπει να προστατευτεί, λέγοντας ότι "η Γαλλία δεν είναι ένα πολυπολιτισμικό κράτος".
Ο Zuppe απαντά ότι η ταυτότητα της Γαλλίας προκύπτει από τη διαφορετικότητά της.
Οι δύο υποψήφιοι αναμετρώνται και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Ο Fillon είναι πιο κοντά στον Vladimir Putin και ο Zuppe σχολίασε ότι "το γεγονός πως για πρώτη φορά ο Ρώσος πρόεδρος επιλέγει τον υποψήφιό του με σοκάρει".
Αυτή την εβδομάδα ο Putin χαρακτήρισε τον Fillon ως "εξαιρετικό επαγγελματία και άτομο με αρχές".
Ο Fillon που είχε επαφές ως πρωθυπουργός με τον Putin είναι υπέρ μίας πιο θετικής πολιτικής απέναντι στη Ρωσία, λέγοντας ότι δεν συνιστά απειλή και πρέπει να αρθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της και να υπάρξει συνεργασία για τη Συρία.
"Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τη Ρωσία" ανέφερε από την πλευρά του ο Zuppe, που κατηγόρησε τον Fillon για υπέρμαχο του Putin.
Ο Fillon υποστήριξε ότι είναι απλά υπέρ μίας εποικοδομητικής συνεργασίας με τη Μόσχα.
Αν ο Fillon κερδίσει την αυριανή αναμέτρηση για το χρίσμα της δεξιάς παράταξης, αναμένεται να αντιμετωπίσει τη Marine Le Pen στον τελικό γύρο των προεδρικών εκλογών την άνοιξη του 2017.
Και η Le Pen έχει, εξάλλου, μία φιλορωσική στάση, καταδικάζοντας τις κυρώσεις των δυτικών σε βάρος της Μόσχας.
Ο Fillon και ο Zuppe διασταύρωσαν τα ξίφη τους και για τη Συρία με τον δεύτερο να κατηγορεί τον Assad για τις βιαιότητες σε βάρος του συριακού λαού και ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι μελλοντικά στην ηγεσία της χώρας.
Οι αυριανές (27/11) προκριματικές εκλογές θα καθορίσουν ποιος θα είναι ο υποψήφιος της δεξιάς παράταξης για τις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2017.
Μετά τα φώτα θα πέσουν στην αριστερή παράταξη, με τον αντιδημοφιλή Francois Hollande να μην έχει ανακοινώσει ακόμα αν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.
Το κόμμα του, οι Σοσιαλιστές, είναι βαθιά διχασμένο με πολλούς να θεωρούν ότι ο Hollande δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει τον πρώτο γύρο, καθώς η δημοφιλία του έχει πέσει στο 4%.
Παρόλα αυτά οι πιθανότητες να διεκδικήσει μία δεύτερη θητεία ο Hollande είναι πιο πολλές αυτή την εβδομάδα, μετά την πτώση της ανεργίας τον Οκτώβριο του 2016.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε πει ότι θα διεκδικήσει μία δεύτερη θητεία μόνο αν σημειωθεί μία αξιόλογη πτώση της ανεργίας μέχρι να εκπνεύσει η πρώτη θητεία του.
Η Γαλλία παλεύει με την ανεργία εδώ και δεκαετίες και ο Hollande υποστηρίζει ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η πολιτική του έχει αρχίσει να αποδίδει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης