Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλός υπ. Βιομηχανίας: Ο Renzi να παραμείνει πρωθυπουργός, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο δημοψήφισμα

Ιταλός υπ. Βιομηχανίας: Ο Renzi να παραμείνει πρωθυπουργός, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο δημοψήφισμα
Ο Calenda αρνήθηκε να απαντήσει σχετικά με τον χτυπημένο από την κρίση τραπεζικό τομέα της χώρας, ωστόσο κατέστησε σαφές πως η Ιταλία χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός Matteo Renzi δε θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ιταλία στη μοίρα της, αν χάσει στο επικείμενο δημοψήφισμα, αλλά θα πρέπει να κρατήσει τα ηνία και να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει τον σκόπελο.
Την άποψη αυτή εξέφρασε ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας, Carlo Calenda, σήμερα, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Σημειώνεται ότι ο Renzi έχει διαμηνύσει πως θα παραιτηθεί αν οι πολίτες απορρίψουν τη συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, ενώ, την ίδια ώρα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι νευρικές μπροστά στο ενδεχόμενο πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ως πιθανότερο το ενδεχόμενο της ήττας Renzi.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο Calenda εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το «Ναι» θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι οι Ιταλοί θα συμφωνήσουν στο τέλος με τα πλάνα για μείωση του ρόλου της άνω βουλής της Γερουσίας και μείωση της δύναμης των περιφερειών.
Ο ίδιος, ωστόσο, τόνισε πως ο Renzi θα πρέπει να πάρει πίσω τα περί παραίτησης, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
«Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως ο Renzi θα πρέπει να παραμείνει», ανέφερε ο Ιταλός υπουργός.
Το Reuters σημειώνει πως ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης επιθυμούν την άμεση, πρόωρη διεξαγωγή εθνικών εκλογών, αν ο Renzi ηττηθεί στο δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με τον Calenda, ο οποίος είναι τεχνοκράτης και όχι μέλος του κυβερνόντος κόμματος Δημοκρατικό Κόμμα (Democratic Party - PD), τα πολλά προβλήματα της Ιταλίας απαιτούν πολιτική απάντηση.
«Κατά την άποψή μου, δεν είναι η ώρα για τεχνοκρατική κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το Reuters, το πρώτο πρόβλημα που θα επιδεινωθεί, σε περίπτωση «Όχι» στο δημοψήφισμα, αφορά στην τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, τη Monte dei Paschi di Siena, που αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 δισ. ευρώ στις 7 ή 8 Δεκεμβρίου.
Ανήσυχοι για την αύξηση του πολιτικού κινδύνου, οι επενδυτές περιμένουν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, προτού αποφασίσουν για το ζήτημα της Monte dei Paschi.
Αν αποφασίσουν να απέχουν, τότε το κράτος θα πρέπει να παρέμβει, ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση της τράπεζας.
Ο Calenda αρνήθηκε να απαντήσει σχετικά με τον χτυπημένο από την κρίση τραπεζικό τομέα της χώρας, ωστόσο κατέστησε σαφές πως η Ιταλία χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση.
«Αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη, και σε αυτό θα παίξει βασικό ρόλο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι τι είναι καλό για τη χώρα σε αυτό το δεδομένο πλαίσιο», είπε ο Calenda.
Το πρακτορείο επισημαίνει πως ο Ιταλός Πρόεδρος, Sergio Mattarella, μπορεί να αρνηθεί την παραίτηση του Matteo Renzi και να του ζητήσει να επιστρέψει στη Βουλή και αναζητήσει νέα εντολή.
Ο Renzi, με τη σειρά του, θα μπορούσε να αρνηθεί, ωστόσο ίσως δεχτεί πιέσεις να επανεξετάσει τη θέση του, αν η χώρα αντιμετωπίζει μια πραγματική τραπεζική κρίση.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης