Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Το ιταλικό δημοψήφισμα κινδυνεύει να αναδειχθεί στη νέα μεγάλη λαϊκιστική απειλή κατά του κατεστημένου

Guardian: Το ιταλικό δημοψήφισμα κινδυνεύει να αναδειχθεί στη νέα μεγάλη λαϊκιστική απειλή κατά του κατεστημένου
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό το ιταλικό δημοψήφισμα 
Στο ιταλικό δημοψήφισμα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου του 2016 αναφέρεται δημοσίευμα του Guardian.
«Ετοιμάζεται να γίνει η επόμενη μεγάλη λαϊκιστική απειλή για το πολιτικό κατεστημένο μετά το Brexit και την εκλογή του Donald Trump ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Guardian το δημοψήφισμα της Ιταλίας είναι πολύ σημαντικό καθώς εάν κερδίσει το «όχι» η κυβέρνηση θα πέσει.
«Οι μεταρρυθμίσεις έχουν περιγραφεί ως οι σημαντικότερες στην Ιταλία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι υποστηρικτές (του δημοψηφίσματος) λένε ότι έτσι θα μπει ένα τέλος στην ενσωματωμένη αστάθεια του ιταλικού πολιτικού συστήματος - χώρα είχε περισσότερες από 60 κυβερνήσεις από το 1945.
Με το ισχύον σύστημα, οι νέοι νόμοι πρέπει να εγκρίνονται και από τα δυο σώματα του Κοινοβουλίου: τη βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.
Είναι μια διαδικασία που μπορεί να συνεχιστεί για χρόνια» τονίζεται στο ίδιο δημοψήφισμα.
Ωστόσο, κατά την πορεία προς το δημοψήφισμα έχει βαθύνει ο πολιτική διαμάχη ενώ έχουν ακουστεί και προσβολές.
Είναι χαρακτηριστικά ότι ο Beppe Grillo (επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων) έχει αποκαλέσει τον Renzi (σσ: Ιταλός πρωθυπουργός) «πληγωμένο γουρούνι» ενώ έχει παρομοιάσει τους υποστηρικτικές του δημοψηφίσματος «κατά συρροή δολοφόνους».

Το μέλλον του Renzi

Πάντως, σύμφωνα με τον Guardian, δεν είναι ακόμα σαφές τι θα κάνει ο Renzi σε περίπτωση που οι Ιταλοί ψηφίσουν «όχι» στις μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει.
«Για μήνες, ο Renzi έλεγε ότι θα παραιτηθεί εάν χάσει στο δημοψήφισμα.
Μετά, έκανε ένα βήμα πίσω, λέγοντας ότι θα ήταν λάθος να προσωποποιηθεί το θέμα και ότι οι Ιταλοί θα πρέπει να ψηφίσουν επί της ουσίας της μεταρρύθμισης, κι όχι για την παραμονή του στην εξουσία.
Πρόσφατα όμως, ο πρωθυπουργός επέστρεψε λέγοντας ότι θα αποχωρήσει.
Στις 17 Νοεμβρίου επεσήμανε ότι δεν ενδιαφέρεται να συμμετέχει σε μια μεταβατική ή τεχνοκρατική κυβέρνηση εάν οι προτάσεις του απορριφθούν» επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Τα σενάρια παραίτησης

Όπως επισημαίνει ο Guardian, «αν ο Renzi παραιτηθεί, τότε θα μπορούσε να αντικατασταθεί από μια βραχυπρόθεσμη κυβέρνηση μη εκλεγμένων τεχνοκρατών, όπως συνέβη μετά την παραίτηση του Silvio Berlusconi το 2011.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να συνταχθεί ένα νέο εκλογικό σύστημα ενόψει των πρόωρων εκλογών το 2017, ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο.
Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο λέει ότι θέλει ένα δημοψήφισμα για το αν η Ιταλία θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ ως νόμισμά της».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης