Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Αύξηση 0,5% στο ΑΕΠ το γ’ 3μηνο 2016 - Ώθηση από τις καταναλωτικές δαπάνες

Βρετανία: Αύξηση 0,5% στο ΑΕΠ το γ’ 3μηνο 2016 - Ώθηση από τις καταναλωτικές δαπάνες
Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Υπηρεσίας επαληθεύονται
Αύξηση 0,5% σημείωσε (σε τριμηνιαία βάση) για το γ’ 3μηνο 2016 το βρετανικό ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε σήμερα 285 Νοεμβρίου η εγχώρια Στατιστική Υπηρεσία (Office for National Statistics, ONS).
Ως αποτέλεσμα, οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Υπηρεσίας επαληθεύονται.
Ιδιαίτερη ώθηση δόθηκε στο ΑΕΠ από τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 0,7% (σε τριμηνιαία βάση) το γ’ 3μηνο 2016, παρά την απαισιοδοξία που είχε γεννήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.
Επίσης, ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία της Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας (Confederation of British Industry, CBI) που διαπιστώνουν πως οι επενδύσεις για το ίδιο χρονικό διάστημα στο νησί αυξήθηκαν κατά 0,9%.
Η συνολική εμπορική δραστηριότητα για το γ’ 3μηνο 2016 σημείωσε τριμηνιαία αύξηση 0,7%, με τις εισαγωγές σαν μειώνονται κατά 1,5% και τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 0,7%.
Θυμίζουμε πως χθες η Fitch, σχολιάζοντας πως η πρόσφατη έκθεση του εγχώριου Γραφείου Προϋπολογισμού (Office for Budget Responsibility, OBR), εκτίμησε πως η απόφαση του νησιού να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη βρετανική οικονομία.
Σημειώνεται πως το OBR αναμένει αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ κατά 2,1% (έναντι 2%) μέσα στο 2016, κατά 1,4% (έναντι 2,2%) το επόμενο έτος, κατά 1,7% (έναντι 2,1%) το 2018 και 2,1% για τη διετία 2020 - 2021.
Επίσης, τονίζει πως το κρατικό χρέος αναμένεται να φτάσει σε υψηλό σχεδόν 6 δεκαετιών (57 ετών) μέχρι το 2021, καθώς η βρετανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δανειστεί 120 δισ. στερλίνες (6% του ΑΕΠ) περισσότερες από ότι αρχικά προβλεπόταν, λόγω του Brexit.
Να σημειωθεί πως το 2015 το δημόσια χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου ανήλθε στο 84% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό ωστόσο μικρότερο από το αντίστοιχο άλλων ισχυρών οικονομιών.
Στην έκθεσή της η Fitch επισημαίνω μάλιστα πως οι παραπάνω (προβλεπόμενες τότε) επιδόσεις έφεραν την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ηνωμένου Βασιλείου σε «AA» με αρνητικό outlook, μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
Επίσης, σχολιάζει πως η βρετανική κυβέρνηση πλέον εγκαταλείπει τελείως τον στόχο (του προηγούμενου υπουργού Οικονομικών, George Osborne) για εμφάνιση πλεονάσματος στον προϋπολογισμό τον Μάρτιο του 2020.
Καταλήγοντας, ο οίκος εκτιμά πως από το 2018 και μετέπειτα το Βασίλειο θα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρέους ως προς το ΑΕΠ, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που κατέχουν βαθμολογία (στην κλίμακα της Fitch) «ΑΑΑ» και «ΑΑ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης