Τελευταία Νέα
Διεθνή

Marketwatch: Πώς μία συμφωνία του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να εκτοξεύσει την παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ

Marketwatch: Πώς μία συμφωνία του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να εκτοξεύσει την παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ
Το σχέδιο περιορισμού παραγωγής από τον Οργανισμό δεν είναι ακόμα τελειωμένη υπόθεση
Οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανόν να ανακάμψουν εφόσον τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα για περιορισμό παραγωγής αργού, ωστόσο η εν λόγω ανάκαμψη θα περιοριστεί σημαντικά εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να συνεχίσουν την αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού.
Τα σχέδια ενεργειακής πολιτικής του νέου αμερικανού προέδρου Donald Trump θα μπορούσαν αν εντείνουν τις ανησυχίες του ΟΠΕΚ στο ζήτημα του μεριδίου της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς, και εν τέλει να καταστεί ακόμα πιο εύκολο για τις ΗΠΑ να αυξήσουν την παραγωγή τους ως απάντηση στις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου.
"Εφόσον υπάρξουν εξελίξεις στη συμφωνία, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να παρέχει αξιοπρεπή στήριξη στις τιμές του πετρελαίου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα", δήλωσε ο τεχνικός αναλυτής Fawad Razaqzada, προειδοποιώντας ωστόσο ότι "αυτά τα δυνητικά οφέλη των τιμών πιθανόν μεσοπρόθεσμα να επισκιαστούν από μία αύξηση παραγωγής πετρελαίου στις ΗΠΑ".
Να σημειώσουμε ότι οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας στην επίσημη συνάντησή τους στις 30 Νοεμβρίου στη Βιέννη, κρατώντας όσο τον δυνατόν περισσότερο κλειστά τα χαρτιά τους αναφορικά με την εξέλιξη των συζητήσεων.
"Τα πράγματα εξαρτώνται από το αν θα υπάρξει όντως συμφωνία, ωστόσο ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία, οι τιμές θα βρεθούν μέχρι περίπου τα 60 δολ. ανά βαρέλι", τονίζει ο ενεργειακός οικονομολόγος της WTRG Economics, James Williams.
Οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει στον τομέα της ενέργειας η κυβέρνηση Trump, όπως το σχέδιό του για να διευκολύνει τις γεωτρήσεις πετρελαίου στη χώρα, εξέλιξη που θα μπορούσε να ωφελήσει ορισμένες από τις βιομηχανίες πετρελαίου.
"Οι πολιτικές του Trump θα έχουν κάποιο αντίκτυπο, ωστόσο δε θα είναι άμεσο", τόνισε ο Williams, ο οποίος πρόσθεσε ότι "κατά το τρέχον έτος, τη μεγαλύτερη επιρροή θα την ασκήσουνε οι πράξει του ΟΠΕΚ προκειμένου να αυξήσουν τις τιμές".
Εάν ο Trump έχει στόχο να καταστήσει τις ΗΠΑ ενεργειακά ανεξάρτητες, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει τον ΟΠΕΚ στο να προσπαθήσει να ανακτήσει το μερίδιό του στην αγορά, αυξάνοντας ξανά την παραγωγή, και όχι να προσπαθήσει να εξισορροπήσει τις τιμές.
Έτσι "μία συμφωνία του ΟΠΕΚ θα μπορούσε να καταστήσει τις ΗΠΑ ένα πραγματικό αστέρι της παραγωγής", καταλήγει ο Williams, ο οποίος ωστόσο προσθέτει ότι "δεν έχει σημασία ποιο είναι το σχέδιο του Trump στην παρούσα φάση, καθώς θα περάσουν μήνες πριν σημειωθούν οι πρώτες επιπτώσεις στην παραγωγή πετρελαίου".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης