Τελευταία Νέα
Διεθνή

Blair: Το Brexit δεν είναι αναπόφευκτο - Μπορεί να σταματήσει μέσω 2ου βρετανικού δημοψηφίσματος

Blair: Το Brexit δεν είναι αναπόφευκτο - Μπορεί να σταματήσει μέσω 2ου βρετανικού δημοψηφίσματος
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, έχει αποκλείσει την πιθανότητα διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος, επιμένοντας ότι «το Brexit σημαίνει Brexit»
Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. δεν είναι αναπόδραστη και η σχετική διαδικασία του Brexit θα μπορούσε να σταματήσει.
Αυτό ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στο βρετανικό πολιτικό περιοδικό New Statesman ο Tony Blair, πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το Brexit «μπορεί να σταματήσει αν το αποφασίσει ο βρετανικός λαός, τώρα που έχει δει τί σήμαίνει... η ανάλυση κόστους-ωφέλειας είναι παράλογη», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό των Εργατικών.
Όπως πιστεύει ο Blair, το βρετανικό Κοινοβούλιο ή ακόμα και ο ίδιος ο βρετανικός λαός, στο τέλος θα κληθούν θα εκφέρουν τη γνώμη τους επί της συγκεκριμένης συμφωνίας για τους όρους του Brexit στην οποία θα καταλήξουν η Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η άποψη - και πρόταση - αυτή περί της πιθανότητας διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη στάση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, η οποία έχει αποκλείσει την πιθανότητα διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος, επιμένοντας ότι «το Brexit σημαίνει Brexit».
Η ίδια άλλωστε έχει εφεσιβάλλει απόφαση ανώτερου αγγλικού δικαστηρίου - υπόθεση που θα κριθεί οριστικά σε λίγες ημέρες από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας - που την υποχρεώνει να λάβει εξουσιοδότηση από το βρετανικό Κοινοβούλιο προτού ενεργοποιήσει το περίφημο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, το οποίο εκκινεί τις διαπραγματεύσεις εξόδου από την Ε.Ε..
Η May επιδιώκει να έχει ξεκινήσει επισήμως τις σχετικές διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2017, μια διαδικασία που θα διαρκέσει δύο χρόνια δίχως απαραίτητα μια συμφωνία.
Αυτό που θέλει ο Blair, είναι να τεθεί στην κρίση του βρετανικού λαού η όποια τελική συμφωνία προκύψει με την Ε.Ε..
Ο ίδιος, ολοένα και περισσότερο επανεμφανίζεται στη βρετανική πολιτική σκηνή με δηλώσεις, συνεντεύξεις και ομιλίες του, «στοιχηματίζοντας» στην ανάκαμψη της κεντροαριστεράς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης