Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Μια συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής μπορεί να απογοητεύσει τις αγορές

CNBC: Μια συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής μπορεί να απογοητεύσει τις αγορές
Σε δημοσίευμα του CNBC επισημαίνεται ότι η υπερπροσφορά αναμένεται να συνεχιστεί και το 2017 επηρεάζοντας την αγορά
Τον τελευταίο καιρό οι τιμές του πετρελαίου έχουν παρουσιάσει έντονη μεταβλητότητα λόγω των πληροφοριών σχετικά με το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στον ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής.
Σε δημοσίευμα του CNBC με τίτλο «Μια συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής μπορεί να απογοητεύσει τις αγορές» όμως επισημαίνεται ότι η ιστορική συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας μπορεί να μην είναι αρκετή για τη βελτίωση των τιμών στο πετρέλαιο.
Όπως δηλώνει ο Colin Smith της Panmure «είναι η πρώτη φορά, από τον Νοέμβριο του 2014, όπου τα μέλη του ΟΠΕΚ συνεδριάζουν για τον έλεγχο των τιμών του πετρελαίου».
Επισημαίνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν φτάσει στα ιστορικά χαμηλά λόγω της υπερπροσφοράς στην αγορά.
Το Brent ξεκίνησε το 2016 στα 35 δολ. ανά βαρέλι και παρ' όλο που έχει ανακάμψει στα 45 δολ., η υπερπροσφορά αναμένεται να συνεχίζει να επηρεάζει την αγορά και το 2017.
Σύμφωνα με το CNBC, η παραγωγή πετρελαϊκού σχιστόλιθου στην Αμερική, η προσπάθεια του Ιράν να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίων αλλά και η υποτονική ανάπτυξη στις προηγμένες οικονομίες είναι οι κύριοι παράγοντες για την υποχώρηση των τιμών στο πετρέλαιο.
Ωστόσο, οι αναλυτές έχουν αμφιβολίες για το αν και σε ποιο βαθμό, θα συμφωνηθεί μια μείωση της παραγωγής.
Όπως μεταδίδει το Reuters, τα μέλη του ΟΠΕΚ θα συζητήσουν μια μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αλλά το Ιράν, το Ιράκ και η Ινδονησία έχουν διατυπώσεις τις επιφυλάξεις τους σε αυτή την πρόταση.
«Είναι πιθανό να υπάρξει κάποια δράση για τη μείωση της παραγωγής, αλλά μπορεί να μην είναι σαφές αν αυτό θα είναι αρκετό για να φτάσει το νέο στόχο των 32,5 - 33 εκατ. βαρελιών την μέρα» επισημαίνει ο Smith.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Αν και η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, η προβληματική της οικονομίας θα μπορούσε να επωφεληθεί από την αύξηση των τιμών πετρελαίου.
Αλλά η λύση που προτείνεται από τη Μόσχα είναι το πάγωμα της παραγωγής και όχι η μείωση.
Είναι χαρακτηριστικό ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak δήλωσε σήμερα (24/11/2016) ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγής της για το 2017 εάν αποφασιστεί πάγωμα της παραγωγής διεθνώς.

Τι θα συμβεί εάν ο ΟΠΕΚ δεν καταλήξει σε συμφωνία;

«Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στον ΟΠΕΚ, κατά πάσα πιθανότητα θα αναθεωρήσουμε προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για τις τιμές.
Χωρίς μια μείωση από τον ΟΠΕΚ, η παγκόσμια εξισορρόπηση θα προχωρήσει πολύ πιο αργά από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και θα διαρκέσει και το 2017» αναφέρεται σε note της Societe Generale.
Η γαλλική τράπεζα αναμένει ότι το Brent θα φτάσει στα 52,50 δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2017 και στα 55 δολ. το δεύτερο τρίμηνο.

Πώς θα αντιδράσουν οι αγορές;

«Η εμπιστοσύνη είναι ένα one-time δώρο.
Ο ΟΠΕΚ πρότεινε αυτή τη μείωση της παραγωγής (της τάξης του 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα) τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης στην Αλγερία.
Η αποτυχία να επικυρωθεί αυτή η περικοπή στη συνεδρίαση της Βιέννης θα μπορούσε να ρισκάρει την απώλεια της εμπιστοσύνης της αγοράς, κάτι που θα αποδυναμώσει περαιτέρω τις τιμές» αναφέρεται σε note της Nomura.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης