Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Η εναλλακτική της Κίνας για την TPP δεν προστατεύει τους εργαζόμενους ούτε αποτρέπει τη διαφθορά

CNBC: Η εναλλακτική της Κίνας για την TPP δεν προστατεύει τους εργαζόμενους ούτε αποτρέπει τη διαφθορά
Η RCEP θα περιλαμβάνει 16 χώρες του Ειρηνικού και αποτελεί έμπνευση του Πεκίνου
Η εναλλακτική συμφωνία (Comprehensive Economic Partnership, RCEP) της Κίνας για την TPP (Trans-Pacific Partnership) στερείται βασικών χαρακτηριστικών της συμφωνίας που προτίθεται θα αντικαταστήσει, σχολιάζει σε σχετικό του αφιέρωμα το CNBC.
Η RCEP θα περιλαμβάνει 16 χώρες του Ειρηνικού και αποτελεί μία έμπνευση του Πεκίνου, στον απόηχο της προαναγγελίας του Donald Trump να αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την TPP, στην οποία συμμετείχαν 12 χώρες.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το κανάλι, η νέα εμπορική συμφωνία δεν προστατέψει τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία απαιτούνταν στην TPP από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (International Labour Organisation).
Μερικά εξ’ αυτών είναι η προστασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η εξάλειψη της καταναγκαστικής εργασίας, η κατάργηση της παιδικής εργασίας και των διακρίσεων στην απασχόληση κλπ.
Επίσης, η RCEP δεν περιέχει κανέναν από τους όρους της προηγούμενης συμφωνίας για την προστασία του περιβάλλοντος από τη ρύπανση αλλά και ορισμένων ειδών υπό εξαφάνιση.
Μεγάλο είναι το νομικό κενό και για τις κρατικές επιχειρήσεις (State-owned enterprises, SOE).
Ενδεικτικά, η TPP προέβαλε πως η SOE πρέπει να δραστηριοποιούνται με βάση εμπορικά κριτήρια και να μην κάνουν διακρίσεις εις βάρος των επιχειρήσεων, κάτι που δεν περιλαμβάνεται στην RCEP.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη διαφθορά, η TPP απαιτούσε την καταγραφή της ως ποινικό αδίκημα.
Επιπλέον, αναγκάζοντας τις 12 χώρες να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους σύμφωνα με τους νόμους της, η TPP προωθούσε τη διαφάνεια.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης