Τελευταία Νέα
Διεθνή

Constancio (EKT): Θα δράσουμε ανάλογα με το σοκ που θα προκύψει από το ιταλικό δημοψήφισμα

Constancio (EKT): Θα δράσουμε ανάλογα με το σοκ που θα προκύψει από το ιταλικό δημοψήφισμα
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι ο ιταλικός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουμε το βασικό μας οικονομικό σενάριο» επεσήμανε σήμερα (24/11/2016) ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Vitor Constancio, κατά την παρουσίαση της έκθεσης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
«Πάντα η ΕΚΤ επιδεικνύει ένα σταθεροποιητικό ρόλο στη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης» επεσήμανε ο ίδιος και τόνισε η Τράπεζα θα συνεχίσει να υπηρετεί αυτόν τον ρόλο εάν προκύψουν κι άλλα σοκ.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να είμαστε θέση να ανταποκριθούμε» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι οι συνέπειες του ιταλικού δημοψηφίσματος είναι δύσκολο να προβλεφθούν.
Παράλληλα τόνισε ότι οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν ενισχυθεί και η τάση αυτή έχει μεταδοθεί και στη Ισπανία και στην Πορτογαλία.
«Δεν είναι δυνατόν να προετοιμαστούμε γι' αυτό με όρους πολιτικής.
Είναι σίγουρο ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν προετοιμαστεί για τους κινδύνους και έχουν διαμορφώσει ανάλογα τα χαρτοφυλάκια τους» είπε ο ίδιος.
«Αυτό είναι το είδος της αβεβαιότητας που θα προκαλέσει ή όχι ένα σοκ.
Ανάλογα από τον βαθμό του σοκ θα δούμε εάν θα κάνουμε κάτι ή όχι» επεσήμανε ο Constancio.
Επίσης, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι είναι θετικό εάν οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύονται λόγω των προσδοκιών για υψηλότερη ανάπτυξη.
«Το ρίσκο είναι ότι αυτή η κατάσταση είναι περισσότερο πραγματική στις ΗΠΑ και λιγότερο στην Ευρώπη.
Σε περίπτωση μετάδοσης του κινδύνου, ο ρόλος της ΕΚΤ θα είναι πολύ σημαντικός» είπε χαρακτηριστικά αν και δεν φαίνεται κάποια μετάδοση από τις αμερικανικές αγορές στις ευρωπαϊκές.
Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ αλλά και ότι ο ιταλικός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης