Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα γερμανικών Πανεπιστημίων: Στην οικονομική κρίση οφείλεται η άνοδος της ακροδεξιάς

Έρευνα γερμανικών Πανεπιστημίων: Στην οικονομική κρίση οφείλεται η άνοδος της ακροδεξιάς
Ενδιαφέρουσα είναι η επισήμανση πως οι πολίτες στράφηκαν στην ακροδεξιά και όχι στην ακροαριστερά
Στην οικονομική κρίση αποδίδει τη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη η μελέτη των Πανεπιστημίων του Βερολίνου και της Βόννης.
Λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα από το μακρινό 1870 έως και το 2014, παρατηρείται πως μετά από κάθε οικονομική κρίση σε διάφορα μέρη του κόσμου τα ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων αυξήθηκαν κατά 30%!
Μάλιστα, ενδιαφέρουσα είναι η επισήμανση πως οι πολίτες στράφηκαν στην ακροδεξιά και όχι στην ακροαριστερά.
«Μετά από μια κρίση, οι ψηφοφόροι φαίνεται να έλκονται ιδιαίτερα από την πολιτική ρητορική της άκρας δεξιάς, η οποία συχνά αποδίδει ευθύνες σε μειονότητες ή ξένους.
Για τον μέσο ψηφοφόρο, είναι ίσως μια πολύ πιο εύκολη λύση να ρίξει το φταίξιμο για τα εγχώρια προβλήματα στους μετανάστες», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι συγγραφείς.
Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το γεγονός πως το παραπάνω φαινόμενο παρατηρείται διαχρονικά μόνο σε οικονομικές και όχι σε χρηματοπιστωτικές κρίσεις.
Αυτό οφείλεται ίσως στο ότι οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις αποδίδονται σε διάφορα τυχαία, μη πολιτικά γεγονότα όπως οι φυσικές κατασκαφές, οι τιμές των εμπορευμάτων κλπ, εξηγούν οι συντάκτες της έρευνας.
Αντίθετα, οι οικονομικές κρίσεις είναι «ασυγχώρητες» από τους πολίτες, λόγω του ότι αποδίδονται σε λάθος στρατηγικές των κυβερνόντων, διαφθορά κλπ.
Επιπλέον, οι επιπτώσεις μίας οικονομικής κρίσης είναι πολύ πιο ορατές στην καθημερινότητά μας.
«Προλαβαίνοντας μία οικονομική κρίση, αποφεύγεις και μια πολιτική κρίση», καταλήγουν οι συγγραφείς...



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης