Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε 8% από 43% μείωσε το βρετανικό Δημόσιο τη συμμετοχή του στον τραπεζικό όμιλο Lloyds

Σε 8% από 43% μείωσε το βρετανικό Δημόσιο τη συμμετοχή του στον τραπεζικό όμιλο Lloyds
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών υπολογίζει, ότι το βρετανικό Δημόσιο θα ανακτήσει το σύνολο των κεφαλαίων που εισέφερε στον όμιλο Lloyds για τη διάσωσή του
Σε λιγότερο από 8% έχει μειωθεί το μερίδιο του βρετανικού Δημοσίου στον τραπεζικό όμιλο Lloyds Banking Group, από 43% που ήταν το 2008, οπότε και πραγματοποιήθηκε η διάσωση του μεγάλου ομίλου με κεφάλαια 20 δισ. στερλίνων (περίπου 17,4 δισ. ευρώ) των Βρετανών φορολογουμένων.
Η μεγάλη αποκλιμάκωση της κρατικής συμμετοχής στον όμιλο Lloyds υλοποιήθηκε μετά την εγκατάλειψη από τον νέο Βρετανό υπουργό Οικονομικών, Philip Hammond, κάθε προσπάθειας δημόσιας προσφοράς μετοχών του ομίλου στο ευρύ κοινό σε έκπτωση, επιλέγοντας τελικά την εναλλακτική λύση της απ' ευθείας πώλησης των μετοχών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Την τρέχουσα περίοδο, οι πωλήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε τιμή μικρότερη από τη μέση τιμή ανά μετοχή 73,6 πέννων που κατέβαλε η βρετανική κυβέρνηση για τη διάσωση του ομίλου Lloyds.
Ακόμα και έτσι όμως, ο Hammond υπολογίζει, ότι το βρετανικό Δημόσιο θα ανακτήσει το σύνολο των κεφαλαίων που εισέφερε στον όμιλο για τη διάσωσή του.
Η μετοχή της Lloyds στο χρηματιστήριο του Λονδίνου βρίσκεται λίγο κάτω από τις 60 πέννες.
Ενώ το μερίδιο του βρετανικού Δημοσίου σε αυτήν μειώνεται, η κυβέρνηση της χώρας έχει επιλέξει προς το παρόν να διατηρήσει ανέπαφο το μερίδιο 73% που συνεχίζει να κατέχει το Δημόσιο στη μεγάλη βρετανική τράπεζα Royal Bank of Scotland (RBS), με τον Hammond να επισημαίνει προ μηνός, ότι δεν είναι τώρα η ώρα για πώληση μετοχών RBS.
Από τη διάσωσή της RBS μέχρι σήμερα, η βρετανική κυβέρνηση έχει πωλήσει μόλις το 5% του μεριδίου της σε αυτήν - τον Αύγουστο του 2015 - και μάλιστα με ζημία 1 δισ. στερλίνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης