Τελευταία Νέα
Διεθνή

Issing: Δεν είμαι όσο ενθουσιασμένος ήμουν στο παρελθόν, αλλά το μέλλον του ευρώ είναι αδιαμφισβήτητο

Issing: Δεν είμαι όσο ενθουσιασμένος ήμουν στο παρελθόν, αλλά το μέλλον του ευρώ είναι αδιαμφισβήτητο
«Αν δοθεί η ευκαιρία στους ανθρώπους να σκεφτούν την έξοδο από το ευρώ, τότε θα πρέπει να το κάνουν αυτό δυο, ίσως δέκα, ακόμα και 100 φορές», είπε συγκεκριμένα
Ο ενθουσιασμός του Otmar Issing, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), για το ευρώ φθίνει, εν μέσω ανόδου του λαϊκισμού.
Αυτό κατέστησε σαφές ο ίδιος, μιλώντας στο δίκτυο CNBC, ωστόσο υπογράμμισε ότι το μέλλον του κοινού νομίσματος είναι διασφαλισμένο.
Ο Issing, που θεωρείται ευρέως ως ο πατέρας του ευρώ, υποστήριξε πως το ερώτημα του κατά πόσο το μέλλον του ευρώ απειλείται είναι μόνιμα επίκαιρο, παρά τις πολιτικές εξελίξεις.
«Σε γενικές γραμμές, η νίκη του Trump, το Brexit και άλλα πολιτικά γεγονότα εγκυμονούν κινδύνους σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το ευρώ παραμένει σχετικά σταθερό», είπε και διευκρίνισε πως «λέω σχετικά, διότι ο υπόλοιπος κόσμος είναι ασταθής αυτή την περίοδο».
«Δεν είμαι όσο ενθουσιασμένος ήμουν στο παρελθόν, αλλά το μέλλον του ευρώ είναι αδιαμφισβήτητο», προσέθεσε.
Το CNBC επισημαίνει, στη συνέχεια, το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιταλία, το οποίοι για πολλούς είναι το πιο σημαντικό πολιτικό γεγονός στην Ευρώπη το 2016.
Σε περίπτωση αποτυχίας του Matteo Renzi, μια άνοδος του λαϊκίστικου κόμματος Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα της διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Παρά αυτή την πιθανότητα, ο Issing πιστεύει πως η οποιαδήποτε χώρα θα πρέπει να σκεφτεί εξαιρετικά προσεχτικά το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.
«Αν δοθεί η ευκαιρία στους ανθρώπους να σκεφτούν την έξοδο από το ευρώ, τότε θα πρέπει να το κάνουν αυτό δυο, ίσως δέκα, ακόμα και 100 φορές», είπε συγκεκριμένα.
Προσέθεσε, δε, πως «αν εξετάσει κανείς το Brexit, οι άνθρωποι ανησυχούσαν για το ενδεχόμενο επιδημίας, αλλά το σήμα (ότι η έξοδος από την Ε.Ε. είναι λύση) είναι αντίθετο στην υπόλοιπη Ευρώπη».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης