Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Γιατί η Ινδία καταργεί τα μεγάλα χαρτονομίσματα των 500-1000 ρουπιών;

Bloomberg: Γιατί η Ινδία καταργεί τα μεγάλα χαρτονομίσματα των 500-1000 ρουπιών;
Όπως αναφέρει το Bloomberg, περί τα 600 εκατ. Ινδοί δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό
Χάος επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Ινδία μετά την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να καταργήσει τα χαρτονομίσματα των 500 και 1.000 ρουπιών.
Τα χαρτονομίσματα αυτά θα πρέπει να κατατεθούν στις τράπεζες ως το τέλος του 2016 με αποτέλεσμα να παραμείνει σε κυκλοφορία μόνον το 1/7 των χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία.
Οι περισσότεροι Ινδοί αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση της κυβέρνησης -που όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Narendra Modi, έγινε με στόχο την πάταξη του «μαύρου χρήματος»- και έτρεξαν στις τράπεζες για να ανταλλάξουν τα χαρτονομίσματα που είχαν.
Αποτέλεσμα ήταν έξω από τις τράπεζες να σχηματιστούν τεράστιες ουρές, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα έλλειψης μετρητών.
Αυτές οι εικόνες -σύμφωνα με το Bloomberg- εξακολουθούν να κυριαρχούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας, αν και έχουν περάσει σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το σοκ της έλλειψης μετρητών.



Η οικονομική δραστηριότητα θα επιβραδυνθεί για 30 με 35 μέρες, φέρεται να δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος.
Μάλιστα, η κυβέρνηση του Modi αναμένει ότι η ανάπτυξη τον Οκτώβριο - Δεκέμβριο του 2016 θα επιβραδυνθεί στο 5,5% από 7,2% που ήταν το προηγούμενο έτος (σσ: 2015).
Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, αν και κυβερνήσεις άλλων χωρών έχουν προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις στο παρελθόν, η περίπτωση της Ινδίας είναι διαφορετική καθώς στη χώρα κυριαρχούν οι συναλλαγές με μετρητά.



Είναι χαρακτηριστικό ότι 600 εκατ. Ινδοί μάλλον δεν έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ πολλοί από αυτούς ζουν στα 600.000 χωριά και πληρώνονται με μετρητά.



Την ίδια στιγμή, αρχίζει η περίοδος της σποράς για τους αγρότες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό του πληθυσμού.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης