Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κομισιόν ετοιμάζεται να δυσκολέψει τη ζωή των αμερικανικών τραπεζών στην Ε.Ε. ως «ανταπόδοση»

Η Κομισιόν ετοιμάζεται να δυσκολέψει τη ζωή των αμερικανικών τραπεζών στην Ε.Ε. ως «ανταπόδοση»
Αν οι προτάσεις της Κομισιόν καταστούν νόμος της Ε.Ε., τότε οι μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες θα χρειάζονται επιπλέον εποπτικά κεφάλαια και ρευστότητα για τις ευρωπαϊκές τους δραστηριότητες
Την αυστηροποίηση των όρων λειτουργίας των ξένων τραπεζών που δραστηριοποιούνται στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουν οι Βρυξέλλες, σε μια κίνηση που η έγκυρη βρετανική εφημερίδα Financial Times (FT) χαρακτηρίζει «ανταπόδοση» προς τις εποπτικές αρχές των ΗΠΑ.
Οι προωθούμενες αλλαγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύουν στην αύξηση του κόστους λειτουργίας των μη ευρωπαϊκών τραπεζών στο έδαφος της Ε.Ε., ενώ θα μπορούσαν να καταφέρουν πλήγμα και στο City του Λονδίνου στο πλαίσιο του Brexit.
Οι σχετικές προτάσεις της Κομισιόν πρόκειται να αποκαλυφθούν μεθαύριο Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016 και σύμφωνα με τους FT θα αντικατοπτρίζουν τους αμφιλεγόμενους κανόνες τραπεζικού προστατευτισμού «ενδιάμεσης εταιρείας συμμετοχών», που πρώτες εφήρμοσαν το 2014 οι ΗΠΑ με στόχο τον έλεγχο των ξένων τραπεζικών κεφαλαίων.
Αν οι προτάσεις της Κομισιόν καταστούν νόμος της Ε.Ε., τότε οι μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, όπως η Goldman Sachs και η JPMorgan θα χρειάζονται επιπλέον εποπτικά κεφάλαια και ρευστότητα για τις ευρωπαϊκές τους δραστηριότητες, ούτως ώστε οι θυγατρικές τους να είναι καλύτερα προετοιμασμένες σε περίπτωση κρίσης.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να καλωσορίσουν τους νέους κανόνες, που εξισώνουν τους όρους ανταγωνισμού, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύουν και τις αυξανόμενες διεθνείς αντιπαλότητες και αποκλίσεις στα ζητήματα χρηματο-οικονομικής εποπτείας μεταξύ των διαφορετικών δικαιοδοσιών.
Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία των προτάσεων που θα παρουσιάσει μεθαύριο η Κομισιόν, θα είναι η επέκταση της υποχρέωσης διατήρησης επιπλέον εποπτικών κεφαλαίων (TLAC) από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ε.Ε., στις θυγατρικές τράπεζες μη ευρωπαϊκών χρηματο-πιστωτικών ιδρυμάτων που θεωρούνται παγκοσμίως συστημικές και σε όσες παρουσιάζουν σύνολο ενεργητικού άνω των 30 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο των υποχρεώσεων TLAC, πολλές ξένες τράπεζες της Ε.Ε. αναμένεται να υποχρεωθούν να εκδώσουν ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης αξίας πολλών δισ. ευρώ, καθώς και άλλους τίτλους που να μπορούν εύκολα να διαγραφούν ή να μετατραπούν σε μετοχές, αν οι ενάντιες χρηματο-οικονομικές περιστάσεις το απαιτήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης