Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Τα κράτη της Ευρωζώνης στρέφονται στα hedge funds για τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους

Reuters: Τα κράτη της Ευρωζώνης στρέφονται στα hedge funds για τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους
Τα hedge funds έχουν δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα στην αγορά των μακροπρόθεσμων ομολόγων, καθώς προσφέρουν τον υψηλότερο κίνδυνο και την ανταμοιβή που παραδοσιακά ζητούν
Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ολοένα και σε μεγαλύτερο βαθμό εξαρτώνται από τα hedge funds για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών τους, κάτι που τις καθιστά ευάλωτες σε περίπτωση sell-off στην αγορά χρέους, σύμφωνα με το έγκριτο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Με τις τράπεζες να διαδραματίζουν έναν λιγότερο ενεργό ρόλο στην αγορά κρατικού χρέους, λόγω των πιέσεων στους ισολογισμούς τους, κάποιες χώρες έχουν στραφεί στα hedge funds για την πώληση συγκεκριμένου αριθμού ομολόγων, σύμφωνα με τα στοιχεία, τους αξιωματούχους και τους τραπεζίτες, που επικαλείται το Reuters.
Τα hedge funds τείνουν να αναζητούν γρήγορες αποδόσεις στις επενδύσεις, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τη μεταβλητότητα στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων, καθώς αντιμετωπίζουν μια σειρά από «δοκιμασίες» τους προσεχείς μήνες.
Μια λαϊκιστική εξέγερση που προώθησε τον Donald Trump και την απόφαση υπέρ του Brexit σαρώνει τον ανεπτυγμένο κόσμο και απειλεί να ανατρέψει εδραιωμένους ηγέτες, στο ιταλικό δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου και τις εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία το 2017.
Όλες αυτές οι πολιτικές κρίσεις, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη μεταβλητότητα της αγοράς ομολόγων, θα μπορούσαν δυνητικά να προκαλέσουν τον κίνδυνο ενός sell-off, που επαναφέρει οδυνηρές αναμνήσεις από την κρίση χρέους στην περιοχή κατά την περίοδο 2010-2012, όταν ένα κραχ στα ομόλογα οδήγησε πολλές χώρες σε αδυναμία αποπληρωμής των χρεών τους και έθεσε σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της Ευρωζώνης.
Τα hedge funds έχουν δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα στην αγορά των μακροπρόθεσμων ομολόγων, καθώς προσφέρουν τον υψηλότερο κίνδυνο και την ανταμοιβή που παραδοσιακά ζητούν.
Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο και Γαλλία έχουν προσπαθήσει φέτος (2016) να «κλειδώσουν» πρωτοφανή χαμηλά επιτόκια δανεισμού στις εκδόσεις 50ετών ομολόγων, ύψους 3 με 5 δισ. ευρώ.
Σε κάθε ένα από αυτά καταγράφηκε υψηλή κατανομή 13% με 17% των hedge funds.
Αντιθέτως, μόλις 3 χρόνια πριν, Ισπανία, Ιταλία και Βέλγιο είχαν πουλήσει μόνο 4% με 7% των ομολόγων τους σε αυτή την κοινότητα των επενδυτών, τονίζει το Reuters, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία για τη Γαλλία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να απαντήσει αν ανησυχεί για αυτή την τάση.
«Η σπουδαιότητα των hedge funds έχει ενισχυθεί», δήλωσε ο Damien Carde, ανώτερο στέλεχος της RBS, που διαχειρίζεται τις εκδόσεις ομολόγων για μια σειρά από χώρες της Ευρωζώνης, προσθέτοντας πως «είναι θετικό να έχεις την κοινότητα αυτών των επενδυτών με το μέρος σου, όταν χρειάζεσαι μεγαλύτερη κοινοπραξία στην αγορά».
Προειδοποίησε, πάντως, ότι η ταμπέλα του «γρήγορου χρήματος» συνεχίζει να χαρακτηρίζει τα hedge funds.
«Έχουν μια πολύ ενεργή προσέγγιση των επενδύσεων, θα επενδύσουν όταν αναμένουν να έχουν μια αξιοπρεπή βραχυπρόθεσμη απόδοση. Αλλά μόλις η προοπτική των κερδών εξαφανίζεται, θα αποχωρήσουν», είπε.

Ισχυρή ζήτηση

«Τα τελευταία 1 με 2 χρόνια έχουμε παρατηρήσει πως τα hedge funds είναι πιο δραστήρια στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρώπης», υποστήριξε ο Christian Shreckeis, αρμόδιος επενδυτικών σχέσεων του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος επισήμανε - χωρίς ακριβή στοιχεία, καθώς η Αυστρία δεν τα διαχωρίζει - πως υπήρξε ισχυρή ζήτηση από τα hedge funds για το 70ετές ομόλογο της χώρας.
Για πολλές κυβερνήσεις, το γεγονός ότι τα hedge funds μπορούν να παρέχουν ρευστότητα στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων είναι επίσης σημαντικό, πέρα από τη συμμετοχή τους στην πρώτη έκδοση.
Η Anne Leclercq, αρμόδια για τα ομόλογα του Βελγίου, σημείωσε από την πλευρά της: «Πιστεύουμε ότι ένα μέρος των ομολόγων πρέπει να πωλείται μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ώστε οι επενδυτές να μπορούν να δουν την πορεία του ομολόγου στην αγορά.
Η ζήτηση από τις τράπεζες ήταν μεγαλύτερη στο παρελθόν, σε γενικές γραμμές - οπότε τα hedge funds διαδραματίζουν ως έναν βαθμό αυτόν τον ρόλο τώρα».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην έκδοση 30ετούς ομολόγου 3,5 δισ. ευρώ τον Μάριο του 2016, το 24,34% πωλήθηκε σε hedge funds.
Hedge funds που είναι παραδοσιακά δραστήρια στην αγορά κρατικών ομολόγων είναι, μεταξύ άλλων, τα Capula Investment, Brevan Howard, Rogge and Dimensional, ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ότι συμμετείχαν στις ευρωπαϊκές εκδόσεις το 2016. επισημαίνει το Reuters.

Γρήγορα και με μανία

Παραδοσιακά τα hedge funds έχουν θεωρηθεί ως «γρήγορο χρήμα», λόγω της τάσης τους να αναζητούν το γρήγορο χρήμα όταν συμμετέχουν σε κοινοπραξίες ή να αποχωρούν από τις θέσεις τους με βιασύνη στις πρώτες ενδείξεις ότι υπάρχει πρόβλημα.
Δύο τραπεζίτες που χειρίζονται τις πωλήσεις ομολόγων για την Ελλάδα υπογράμμισαν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της δράσης των hedge funds την επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων τον Απρίλιο του 2014, που βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη ζήτηση από τα hedge funds.
«Τα hedge funds αγόρασαν ένα μεγάλο μέρος του χρέους αλλά όταν πωλήθηκε, ήθελαν απεγνωσμένα να απαλλαγούν από αυτό», δήλωσε ένας από τους κύριους αντιπροσώπους, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, καθώς δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μιλήσει δημοσίως για το θέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης