Τελευταία Νέα
Διεθνή

Villeroy (ΕΚΤ): «Ρεαλιστική» η προσέγγιση της ΕΚΤ στην ποσοτική χαλάρωση εν μέσω Brexit, Trump

Villeroy (ΕΚΤ): «Ρεαλιστική» η προσέγγιση της ΕΚΤ στην ποσοτική χαλάρωση εν μέσω Brexit, Trump
Villeroy: Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη δημιουργία «πανευρωπαϊκών τραπεζών», μετά την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να σταματήσει απότομα τη νομισματική πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη, αλλά ούτε και να παρατείνει επ' αόριστον το αντίστοιχο πρόγραμμα που εφαρμόζει, μετά τη λήξη του τον Μάρτιο του 2017.
Αυτό επεσήμανε σήμερα Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016 ο διοικητής της κεντρικής Τραπέζης της Γαλλίας και μέλος του Συμβουλίου Διακυβέρνησης της ΕΚΤ, Francois Villeroy, κάνοντας λόγο για «ρεαλιστική προσέγγιση» από την κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης.
Ο ίδιος ανέφερε, ότι μετά την προγραμματισμένη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τον Μάρτιο του 2017, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να το συνεχίσει λαμβάνοντας υπ' όψιν της τις αβεβαιότητες που δημιουργεί η αποχώρηση του Ηνωμένο Βασιλείου από την Ε.Ε. (Brexit), αλλά και η εκλογή του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ.
Όπως και οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές, ο Villeroy προέβλεψε, ότι η οικονομική πολιτική των ΗΠΑ θα μεταβληθεί δραστικά υπό τον Trump, που έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση ενός τεράστιου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων σε έργα υποδομών, αλλά και για την υιοθέτηση μιας εμπορικής πολιτικής που θα βάζει «πάνω απ'όλους τις ΗΠΑ».
Για τον Villeroy, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποδεχθεί το σύνολο των κανόνων που ισχύουν στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά για να συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε αυτήν και μετά το Brexit, αναφέροντας ότι υπό το φως των εξελίξεων είναι περισσότερο σημαντικό από ποτέ για την ευρωζώνη να δημιουργήσει μια ελκυστική, ενιαία χρηματο-οικονομική αγορά.
Ο ίδιος υποστήριξε, ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη δημιουργία «πανευρωπαϊκών τραπεζών», μετά την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης