Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Τι σημαίνει για τις αγορές μια 4η θητεία της Angela Merkel

tags :
Bloomberg: Τι σημαίνει για τις αγορές μια 4η θητεία της Angela Merkel
H Angela Merkel ανακοίνωση την Κυριακή (20/11/2016) ότι θα βάλει υποψηφιότητα στις γερμανικές εκλογές 
Την πρόθεση της Angela Merkel να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία στη γερμανική καγκελαρία σχολιάζει με δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg, αναλύοντας τις επιπτώσεις η ανανέωση της θητείας της στα χρηματιστήρια, στη νομισματική πολιτική αλλά και στη γεωπολιτική.

Χρηματιστήρια

Ο δείκτης DAX της Γερμανίας και το ευρώ να δεχθούν μια βραχυπρόθεσμη ώθηση, δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING-Diba στη Φρανκφούρτη.
Οι επενδυτές έχουν σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει το ενδεχόμενο η Merkel να διεκδικήσει τα ηνία της Γερμανίας για ακόμα μια φορά, σε περίπτωση που η Merkel δεν έθετε ξανά υποψηφιότητα υπήρχε ο κίνδυνος ενός μεγάλου αρνητικού σοκ επεσήμανε ο Jacob Funk Kirkegaard του Ινστιτούτου Peterson.
Πιο μακροπρόθεσμα, τα χρηματιστήρια μπορεί να υποχωρήσουν καθώς η μεταναστευτική πολιτική της Merkel προκαλεί λαϊκιστικές αντιδράσεις που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την αγορά, δήλωσε ο James Butterfill της ETF Securities στο Λονδίνο.

Ισοτιμίες

Το ευρώ ενισχύθηκε στις ασιατικές συναλλαγές μετά την είδηση για την υποψηφιότητα της Merkel.

ΕΚΤ

Ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble έχει ηγηθεί της κριτικής που ασκεί η γερμανική κυβέρνηση κατά της ΕΚΤ και των ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων τονίζοντας ότι αυτή η κατάσταση έχει στρέψει τους Γερμανούς ψηφοφόρους στους πολιτικούς αντιπάλους της Merkel.
Η ίδια η Merkel έχει αποφύγει την κόντρα της με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi.
«Για την ΕΚΤ, μια ανανεωμένη υποψηφιότητα από τη Merkel αποτελεί ανακούφιση», δήλωσε ο Schmieding και πρόσθεσε « ανεξαρτησία της ΕΚΤ είναι πολύ σημαντική γι' αυτήν»

Η Ευρώπη στην εποχή του Trump

Μετά την ψηφοφορία του Ηνωμένου Βασιλείου για να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Merkel έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα καταπολεμήσει τις εθνικιστικές δυνάμεις, λέγοντας ότι μόνο μια ενωμένη Ευρώπη μπορεί να έχει παγκόσμια οικονομική και ηθική βαρύτητα.
Ωστόσο, νίκη του Donald Trump ενισχύσει τα λαϊκιστικά κόμματα κατά του κατεστημένου κάτι που αναμένεται να επηρεάσει και τις γερμανικές εκλογές αλλά και της γαλλικές.
Σύμφωνα με το Bloomberg, στις εκλογές της Γερμανίας, η Merkel μπορεί να απαντήσει με εκστρατεία σχετικά με το δίκαιο και την τάξη, την εξωτερική ασφάλεια και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama αποκάλεσε τη Merkel ως έναν από τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς συμμάχους του κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας επίσκεψης στο Βερολίνο.
Αυτό θέτει ψηλά τον πήχη για τη σχέση με τον Trump, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει την πολιτική της Merkel για τους πρόσφυγες «καταστροφική», ενώ αυξάνει τις ανησυχίες σχετικά τον ρόλο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Brexit

Η Merkel έχει απορρίψει τις άτυπες διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν η πρωθυπουργός της χώρας Theresa May ενεργοποιήσει το άρθρο 50.

Ρωσία

Η στάση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ προς το Vladimir Putin είναι μία κάρα που θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στη Merkel.
Ενδεχόμενη χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση, θα μπορούσε να ενθαρρύνει χώρες όπως η Ιταλία να αντιτεθούν στις κυρώσεις της ΕΕ, που η ίδια Merkel έχει εργαστεί σκληρά για να διατηρήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης