Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κυπριακό: Στην Ελβετία για νέες διαπραγματεύσεις ο Αναστασιάδης- Συνέστησε υπομονή μέχρι την Τρίτη

Κυπριακό: Στην Ελβετία για νέες διαπραγματεύσεις ο Αναστασιάδης- Συνέστησε υπομονή μέχρι την Τρίτη
Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων Αναστασιάδη - Akinci στο Mont Pelerin της Ελβετίας
Για το Mont Pelerin της Ελβετίας αναχώρησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, καθώς θα έχει αύριο, Κυριακή (20/11) και τη Δευτέρα (21/11), έχει διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μ. Akinci.
Ο Ν. Αναστασιάδης απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο οι θέσεις της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς βρίσκονται πιο κοντά και μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφο συνέστησε υπομονή και πρόσθεσε ότι θα έχει να πει περισσότερα την Τρίτη, μετά το πέρας των συνομιλιών.
Όπως είπε, μεταβαίνει στις διαπραγματεύσεις «με αποφασιστικότητα και στόχο να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να περάσουν οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο στάδιο και στη λύση του Κυπριακού».
Ακόμη, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε παραγωγικές τις συναντήσεις την Παρασκευή 18/11 και σήμερα, Σαββάτο 19/11 με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ δήλωσε ότι λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και των πολιτικών αρχηγών και των πολιτών.
Όπως είπε, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν, οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ένα δημιουργικό πλαίσιο και άκουσε και ο ίδιος σκέψεις και εισηγήσεις, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί ένιωσαν άνετα να μιλήσουν για όσα τους προβληματίζουν.
Σημειώνεται ότι τον πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν ο διαπραγματευτής, Α. Μαυρογιάννης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ν. Χριστοδουλίδης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Β. Παπαδόπουλος, και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας: Ερατώ Κοζάκου- Μαρκουλλή, Πόλυς Πολυβίου, Κύπρος Χρυσοστομίδης, Π. Δημητρίου, Ν. Κλεάνθους, Τουμάζο Τσιελεπής, Μ. Ηλιάδης και Α. Χατζηράφτης, διευθυντής του Κτηματολογίου.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  αναφερόμενος στο εδαφικό, δήλωσε ότι πρέπει ο πρόεδρος Αναστασιάδης να κατορθώσει να εξασφαλίσει, αυτά που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά,  ενώ ο γ.γ. του ΑΚΕΛ ευχήθηκε οι δύο ηγέτες να καταφέρουν να φτάσουν σε "ακτίνα συμφωνίας" για να καταστεί εφικτός ο καθορισμός της διεθνούς διάσκεψης.
Σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το Κυπριακό, ανέφερε ο 'Αντρος Κυπριανού, «θα είναι ωσάν να βρισκόμαστε σε κινούμενη άμμο, που μπορεί να λάβει κατεύθυνση σε βάρος της Κύπρου και του Κυπριακού λαού».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι το κόμμα κατέθεσε στον πρόεδρο Αναστασιάδη τις θέσεις, με τις οποίες συμφωνεί και αυτές με τις οποίες διαφωνεί και έθεσε εισηγήσεις για τα επόμενα βήματα.
Ο ίδιος επέκρινε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τη μη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, όπου θα μπορούσε να γίνει συνδιαβούλευση.
Η ΕΔΕΚ μετέφερε στο πρόεδρος Αναστασιάδη τη θέση πως ενδεχόμενη πολυμερής διάσκεψη θα πρέπει να ασχοληθεί μόνο με θέματα της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού και μάλιστα, σε ανακοίνωση σημειώνει ότι στην διάσκεψη θα πρέπει να είναι παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία και ο πρόεδρος Αναστασιάδης να παρευρίσκεται ως πρόεδρος ολόκληρης της Κύπρου.
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει σμικρυνθεί η απόσταση μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς στο εδαφικό, αλλά και προβληματισμό και ανησυχία για το ενδεχόμενο σύγκλησης διεθνούς ή πολυμερούς διάσκεψης, ενώ θα παραμένουν ανοικτά, βασικά ζητήματα, σε όλα τα κεφάλαια.
Κατά τον ίδιο, μια τέτοια διάσκεψη θα οδηγηθεί αναγκαστικά στην λογική του πάρε - δώσε.
Πλήρη πρόσβαση στα έγγραφα των διαπραγματεύσεων και στα πρακτικά των συζητήσεων ζήτησε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος ανέφερε ότι για να πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη, θα πρέπει να προετοιμαστεί ορθά και ολοκληρωμένα, να προηγηθεί η συζήτηση των θεμάτων της ασφάλειας μεταξύ των δύο διαπραγματευτών και να διαπιστωθεί ότι υπάρχει "ακτίνα συμφωνίας", αλλά και να προσκληθούν και να συμμετάσχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας, οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρήστος Χρίστου, δήλωσε ότι μετά την ενημέρωση από τον πρόεδρο Αναστασιάδη , εντείνονται οι ανησυχίες του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου, ενώ επανέλαβε τη διαφωνία του ΕΛΑΜ με τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, αλλά και με την επιλογή του προέδρου Αναστασιάδη να μην συναντηθεί με τον αρχηγό της "Χρυσής Αυγής" κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Τέλος, σε ανάρτησή του στο twitter o ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Espen Barth Eide, καλωσορίζει τους δύο ηγέτες εκ νέου στο Μον Πελεράν, αναφέροντας πως «μετά από ένα διάλειμμα μίας εβδομάδας, ένα ηλιόλουστο Mont Pelerin καλωσορίζει τους ηγέτες της Κύπρου για συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, ενωμένους με ελπίδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης