Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Στην τελική ευθεία για τις προκριματικές εκλογές της δεξιάς παράταξης στη Γαλλία

Reuters: Στην τελική ευθεία για τις προκριματικές εκλογές της δεξιάς παράταξης στη Γαλλία
Φαβορί οι Zuppe και Fillon
Η κούρσα για το ποιος από τους υποψήφιους των Συντηρητικών θα πάρει το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του 2017 στη Γαλλία, μοιάζει πιο αμφίρροπη από ποτέ 24 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.
Και από τη στιγμή που όποιος επικρατήσει στις προκριματικές εκλογές της δεξιάς παράταξης, θα είναι και το φαβορί για νέος πρόεδρος της Γαλλίας, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τις δημοσκοπήσεις.
Λίγο πριν την ψηφοφορία της Κυριακής 20/11, κατά την οποία θα αναδειχτούν οι δύο υποψήφιοι που θα περάσουν στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο (27/11), ο κεντρώος Alain Zuppe έχει χάσει το μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα που είχε και ο φίλος του και πρώην πρωθυπουργός Francois Fillon κερδίζει έδαφος.
Μετά το Brexit και τη νίκη του Donald Trump στις ΗΠΑ, οι γαλλικές εκλογές την άνοιξη του 2017 θα είναι η νέα δοκιμασία των αποδυναμωμένων παραδοσιακών κομμάτων ενάντια στα λαϊκίστικα κινήματα που συνεχώς ανεβαίνουν.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Le Pen θα φτάσει μέχρι την αποφασιστική αναμέτρηση του Μαϊου 2017, αλλά αν ο Zuppe έχει πάρει το χρίσμα των Συντηρητικών, θα τη νικήσει.
Η επικράτησή του, ωστόσο, αμφισβητείται από τον Nicolas Sarkozy και τον Fillon, που ήταν πρωθυπουργός επί Sarkozy, από το 2007 ως το 2012.
"Μπορώ να διαισθανθώ την έκπληξη που θα γίνει" είπε ο Fillon σε μία συγκέντρωσή του στο Παρίσι την Παρασκευή 18/11, ενώ 3.000 άτομα φώναζαν "Fillon για πρόεδρος".
Στις δημοσκοπήσεις, ο Fillon που ερχόταν από πίσω μέχρι την περασμένη εβδομάδα, κάνει την αναμέτρηση πιο αμφίρροπη από ποτέ.
Επίσης θεωρήθηκε και ο νικητής του debate, που έγινε την Πέμπτη 17/11, σύμφωνα με μία άλλη δημοσκόπηση.
Οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα να ψηφίσει στις προκριματικές εκλογές, στις οποίες θα πάρουν μέρος εφτά υποψήφιοι.
Πρόκειται για μία απρόβλεπτη αναμέτρηση τόσο, επειδή θα ψηφίσουν αριστεροί και ακροδεξιοί ψηφοφόροι, όσο και διότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις, μετά το Brexit και τη νίκη του Trump.
Αλλά ο Zuppe ήταν πεπεισμένος την Παρασκευή 18/11 ότι δεν θα τριτώσει το κακό...
"Δεν είμαι Hillary Clinton και η Γαλλία δεν είναι Αμερική" δήλωσε με νόημα.
Στον αντίποδα, οι Σοσιαλιστές με τον Francois Hollande να μην είναι καθόλου δημοφιλής, μοιάζουν διχασμένοι και φαίνεται απίθανό να περάσουν τον πρώτο γύρο τον Απρίλιο του 2017.
Αυτό μπορεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον συντηρητικό υποψήφιο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη Le Pen στον δεύτερο γύρο.
Ο Zuppe θέλει υποστήριξη από κεντρώους και αριστερούς ψηφοφόρους για να αποτρέψει μία επιστροφή του Sarkozy, αλλά και τη δυναμική νίκης που έχει αναπτύξει η Le Pen.
Ο Sarkozy, του οποίου η προεκλογική εκστρατεία έδωσε έμφαση στον νόμο και την τάξη, ειρωνεύτηκε τον Zuppe σε μία συγκέντρωση στη Νιμ, στη νότια Γαλλία, λέγοντας ότι είναι πολύ "σοφτ".
"Θα είμαι ο πρόεδρος που θα επαναφέρει την κυριαρχία του κράτους" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Sarkozy.
Πολλοί αναλυτές των αγορών έχουν αρχίσει να παίρνουν πιο σοβαρά την πιθανότητα να είναι η Le Pen η επόμενη πρόεδρος της Γαλλίας και μερικοί πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει ή, και να διασπάσει την ΕΕ και την ευρωζώνη.
Αλλά οι δημοσκοπήσεις δεν "βλέπουν" κάτι τέτοιο, διότι στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από το 50% και μέχρι στιγμής το ταβάνι της είναι γύρω στο 30%.
Ωστόσο, αν είναι ο Sarkozy ή, ο Fillon αντίπαλός της από το συντηρητικό στρατόπεδο, τότε η Le Pen θα έχει περρισότερες πιθανότητες να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.
Μετά το debate της Πέμπτης 17/11 ο Charles Lichfield από το Eurasia Group έδωσε 25% πιθανότητες στη Le Pen να κερδίσει αν αντίπαλός της είναι ο Zuppe και 35% αν είναι ο Sarkozy ή, ο Fillon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης