Τελευταία Νέα
Διεθνή

Praet (ΕΚΤ): Αυξημένη η αντίδραση κατά της παγκοσμιοποίησης μετά τις κρίσεις του 2007-2009 και 2011

Praet (ΕΚΤ): Αυξημένη η αντίδραση κατά της παγκοσμιοποίησης μετά τις κρίσεις του 2007-2009 και 2011
Η Ευρώπη χρειάζεται να ενισχύσει την ενοποίηση της τραπεζικής αγοράς και των κεφαλαιαγορών της, ως προαπαιτούμενα μιας χρηματο-οικονομικής ενοποίησης που να προάγει τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα
Αυξανόμενα σημάδια γενικευμένης αντίδρασης απέναντι στην παγκοσμιοποίηση διακρίνει μετά τη χρηματο-οικονομική κρίση του 2007-2009 ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet, σε ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης σήμερα Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016.
Όπως είπε, τόσο η κρίση του 2007-2009, όσο και η κρίση χρέους του 2011, αφύπνησαν την Ευρώπη με την ανάδειξη μιας ημιτελούς νομισματικής ένωσης, της εύθραυστης χρηματο-οικονομικής ενοποίησης και του περιορισμένου πεδίου δράσης ευρωπαϊκών θεσμών εκτός της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διεθνείς κεφαλαιακές ροές βρίσκονται κάτω από το μισό επίπεδό τους σε σύγκριση με την περίοδο πριν την κρίση, ως προς το παγκόσμιο ΑΕΠ και είναι ιδιαίτερα ασθενείς στις ώριμες οικονομίες.
Για τον Praet, κερδίζει έδαφος ολοένα και περισσότερο η ιδέα, ότι η διεθνής χρηματο-οικονομική ενοποίηση που βασίζεται σε μακροπρόθεσμες - αντί για βραχυπρόθεσμες - κεφαλαιακές ροές είναι περισσότερο ευέλικτη.
Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, οι διεθνείς κεφαλαιακές ροές θα πρέπει να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα, ούτως ώστε να διαφοροποιούν τα οικονομικά σοκ που σχετίζονται ειδικά με κάποια χώρα.
Όπως τόνισε, στις νομισματικές ενώσεις, ο διαμοιρασμός του χρηματο-οικονομικού κινδύνου παραμένει ένα ζωτικής σημασίας κανάλι εξισορρόπησης των συνεπειών ασύμμετρων οικονομικών σοκ σε ευρύτερες περιοχές.
Τελικά, τα οφέλη του διαμοιρασμού αυτού και η χρηματο-οικονομική ενοποίηση έχουν τις ρίζες τους στην υγεία των θεσμών και των κανόνων πολιτικής.
Για τον Praet, η Τραπεζική Ένωση στην Ε.Ε. αποτελεί ένα έργο σε εξέλιξη, καθώς μεταξύ άλλών απαιτεί για την ολοκλήρωσή της π.χ. τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.
Η Ευρώπη χρειάζεται να ενισχύσει την ενοποίηση της τραπεζικής αγοράς και των κεφαλαιαγορών της, ως προαπαιτούμενα μιας χρηματο-οικονομικής ενοποίησης που να προάγει τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης