Τελευταία Νέα
Διεθνή

Renzi: Η Ιταλία δεν είναι… κουμπαράς - Ονειρευόμαστε μια ΕΕ που θα ασχολείται με τα κοινωνικά προβλήματα

Renzi: Η Ιταλία δεν είναι… κουμπαράς - Ονειρευόμαστε μια ΕΕ που θα ασχολείται με τα κοινωνικά προβλήματα
Ο Σοσιαλιστής πολιτικός έχει ξανακάνει τις δηλώσεις περί… κουμπαρά, καθώς το ιταλικό κράτος δίνει ετησίως 20 δισ. ευρώ ετησίως στην Ε.Ε. και λαμβάνει μόλις 12
Νέες «βολές» κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi, σχετικά με το επίμαχο θέμα του προϋπολογισμού.
«Δεν μπορεί να θεωρούν την Ιταλία κουμπαρά, ή μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μετρητών.
Είμαστε ευρωπαϊστές, αλλά ονειρευόμαστε μια Ευρώπη που να ασχολείται περισσότερο με τα κοινωνικά προβλήματα.
Και, κυρίως, αν συνεχίσουν να αδιαφορούν για το μεταναστευτικό, δεν θα επιτρέψουμε οι ανατολικές χώρες να οικοδομούν τείχη με τα χρήματα της Ιταλίας. Φτάνει με την λογική της λιτότητας, ας δουλέψουμε όλοι μαζί για μια Ευρώπη διαφορετική», ξεκαθάρισε σε έντονο ύφος, μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο «Rai Uno».
Ο Σοσιαλιστής πολιτικός έχει ξανακάνει τις δηλώσεις περί… κουμπαρά, καθώς το ιταλικό κράτος δίνει ετησίως 20 δισ. ευρώ ετησίως στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και λαμβάνει μόλις 12.
Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου 2016 για την αναθεώρηση του εγχώριου Συντάγματος, ο πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας δήλωσε ότι «είναι μια ευκαιρία για να καταργηθούν οι σπατάλες και η πολιτική κάστα».
«Αν οι Ιταλοί ψηφίσουν όχι, υπενθυμίζω πως είμαι σαράντα ενός ετών, ότι είμαι εδώ για να αλλάξω τα πράγματα, αλλά αν δεν θέλουμε να τα αλλάξουμε, κάποιοι άλλοι είναι πιο ικανοί από εμένα στο να επιπλέουν», διαμήνυσε.
Θυμίζουμε πως νωρίτερα Ελλάδα και Ιταλία απείχαν από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2017, κρίνοντας μη ικανοποιητική την τελική συμβιβαστική πρόταση που κατέθεσε σήμερα η σλοβακική προεδρία και έγινε αποδεκτή από το Ευρωκοινοβούλιο.
Επισημαίνεται, ότι από την ψηφοφορία απείχε και το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω Brexit.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Ελλάδα απείχε για πρώτη φορά από τη σημερινή ψηφοφορία του προϋπολογισμού της Ε.Ε., εκφράζοντας δυσαρέσκεια για τη μείωση των κονδυλίων που είχε αρχικά προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη των μεσογειακών χωρών, προς όφελος των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και προκειμένου να ενισχυθούν οι δράσεις συνοχής στην Ανατολική Γειτονία (κυρίως Ουκρανία).
Ειδικότερα, παρά τη γενική αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, η Ελλάδα προσέβλεπε σε μεγαλύτερη στήριξη για το προσφυγικό από αυτήν που τελικά συμφωνήθηκε για τις χώρες της «πρώτης γραμμής».
Η αποχή των τριών χωρών δεν επηρέασε την υπερψήφιση του προϋπολογισμού με ειδική πλειοψηφία, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά από το Συμβούλιο στις 29/11 και από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την 1/12.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης