Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Η Ρωσία έχει κερδίσει 6 δισ. δολ. από τις συζητήσεις της με τον ΟΠΕΚ

Bloomberg: Η Ρωσία έχει κερδίσει 6 δισ. δολ. από τις συζητήσεις της με τον ΟΠΕΚ
Η παραγωγή πετρελαίου στη χώρα βρέθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τον Οκτώβριο του 2016
Η απόφαση της Ρωσίας να ξεκινήσει τις συζητήσεις με τον ΟΠΕΚ σχετικά με τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου έχει προσθέσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 400 δισ. ρούβλια (6 δισ. δολ.) στον προϋπολογισμό της χώρας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε αξιωματούχοι της Ρωσίας με γνώση επί των κυβερνητικών υπολογισμών.
Συγκεκριμένα, η πιθανότητα του η Ρωσία να συνεργαστεί με τον ΟΠΕΚ για τον περιορισμό του παγκόσμιου πλεονάσματος πετρελαίου βοήθησε στην άνοδο των τιμών του μαύρου χρυσού από το χαμηλό των 27 δολ. ανά βαρέλι που βρισκόταν τον Ιανουάριο, σε έναν μέσο όρο 44 δολ. ανά βαρέλι την τρέχουσα περίοδο.
Η εν λόγω αύξηση των τιμών, σε συνδυασμό με την άνοδο της παραγωγής στη Ρωσία, ενίσχυσε τα δημόσια έσοδα της χώρας κατά τουλάχιστον 400 δισ. ρούβλια, ενώ σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η εν λόγω ενίσχυση μπορεί να φτάσει έως και τα 700 δισ. ρούβλια.
Υπενθυμίζουμε ότι παρά την αποτυχία των σχετικών συνομιλιών τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η Ρωσία εισήλθε ξανά σε σχετική συζήτηση με τον ΟΠΕΚ, με στόχο οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες να καταλήξουν σε μία συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής στις 30 Νοεμβρίου στη Βιέννη.
Περίπου το 40% των εσόδων της ρωσικής κυβέρνησης προέρχεται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, γεγονός που εξηγεί τον λόγο για τον οποίων η οικονομία επλήγη σε τόσο μεγάλο βαθμό όταν το αργό βρέθηκε σε χαμηλά 12 ετών κατά την έναρξη του έτους.
Οι υψηλότερες τιμές του αργού μεταφράζονται άμεσα σε κέρδη για τον προϋπολογισμό, καθώς λόγω του φορολογικού συντελεστή, το σύνολο των κερδών από τις τιμές του πετρελαίου πηγαίνει στον κρατικό προϋπολογισμό και όχι στους ίδιους τους παραγωγούς.
Πλέον, η παραγωγή πετρελαίου στη χώρα βρέθηκε σε μετά-σοβιετικά επίπεδα ρεκόρ, στα 11,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 10,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο του 2016.
Να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Aleksandr Novak, τόνισε ότι η Ρωσίας είναι πρόθυμη να περιορίσει την παραγωγή της, εφόσον ο ΟΠΕΚ οριστικοποιήσει τις περικοπές στις οποίες θα προχωρήσει, ωστόσο δήλωσε ότι θα προτιμούσε η παραγωγή της χώρας να παγώσει στα σημερινά επίπεδα, παρά να μειωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης