Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο για αποφυγή μελλοντικών bailouts θα παρουσιάσει για τις τράπεζες η Fed

Σχέδιο για αποφυγή μελλοντικών bailouts θα παρουσιάσει για τις τράπεζες η Fed
Ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται είναι η διακράτηση περισσότερων υποχρεωτικών κεφαλαίων από τις αμερικανικές τράπεζες
Το σχέδιο του για την αποφυγή μελλοντικών bailouts από την κυβέρνηση θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της Fed Minneapolis, Neel Kashkari.
Ένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του αξιωματούχου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Federal Reserve, Fed) είναι η διακράτηση περισσότερων υποχρεωτικών κεφαλαίων από τις αμερικανικές τράπεζες, ενώ υπάρχουν μέτρα και για τις εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Το σκεπτικό για το τελευταίο είναι ότι οι «σκιώδης τράπεζες» μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο, εξίσου σημαντικό με τις συστημικές.
Το εν λόγω σχέδιο, το οποίο θα διπλασιάσει το ποσό της απορρόφησης ζημιών των ιδίων κεφαλαίων για τις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ αλλά θα επιβάλει και νέο φόρο στα hedge funds, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση από τη Wall Street.
Τα παραπάνω έρχονται σε αντίθεση και με τις προθέσεις του νεοεκλεγέντα Προέδρου Donald Trump, ο οποίος θέλει να χαλαρώσει τον εποπτικό έλεγχο των τραπεζών και να τους δώσει μεγαλύτερη επενδυτική ελευθερία.
Με αυτόν τον τρόπο, καταργώντας ή τροποποιώντας δηλαδή τον νόμο «Dodd-Frank» που εφαρμόστηκε στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, θα τονωθεί και ο δανεισμός των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στις αγορές. 
Περισσότερες λεπτομέρειες για το σχέδιο θα γίνουν γνωστές από τον αξιωματούχο αργότερα σήμερα. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης