Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλα κέρδη 6% στο πετρέλαιο λόγω OPEC και τεχνικών αιτιών - Στα 46,98 δολ. το Brent

Μεγάλα κέρδη 6% στο πετρέλαιο λόγω OPEC και τεχνικών αιτιών - Στα 46,98 δολ. το Brent
Σήμερα απέπλευσε από τον λιβυκό τερματικό σταθμό Ras Lanuf το πρώτο δεξαμενόπλοιο έμφορτο με λιβυκό πετρέλαιο, από τότε που ο σταθμός ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2016
Μεγάλη άνοδο σχεδόν 6% κατέγραψαν σήμερα Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016 οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, μετά την εσπευσμένη κάλυψη ανοιχτών θέσεων πωλήσεων που προκάλεσε η αισιοδοξία των επενδυτών, ότι η συμφωνία του Αλγερίου μεταξύ των χωρών-μελών του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ OPEC για μείωση παραγωγής παραμένει πρακτικά ενεργή και μάλιστα δεν αποκλείεται τελικά να εφαρμοστεί.
Το κλείσιμο των θέσεων οφείλεται και στο γεγονός, ότι την ερχόμενη Δευτέρα 21/11 είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του τρέχοντος πλησιέστερου future επί του Brent με παράδοση τον Δεκέμβριο του 2016.
Την αλλαγή στην προσέγγιση της συμφωνίας από τους επενδυτές πετρελαίου προκάλεσε η αυξημένη κινητικότητα του OPEC τις τελευταίες ημέρες, με τον Σαουδάραβα υπουργό Ενέργειας, Khalid al-Falih να αναμένεται να ταξειδέψει στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, για συναντήσεις και διαβουλεύσεις με άλλες χώρες-μέλη του καρτέλ.
Οι επενδυτές παρακολουθούν μεταξύ άλλων την αυξανόμενη παραγωγή της Λιβύης, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες διπλασιάστηκε σε περίπου 600 χιλ. βαρέλια ημερησίως.
Μάλιστα, σήμερα απέπλευσε από τον λιβυκό τερματικό σταθμό Ras Lanuf το πρώτο δεξαμενόπλοιο έμφορτο με λιβυκό πετρέλαιο, από τότε που ο σταθμός ξεκίνησε και πάλι τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2016.
Κέρδη 5,74% ή 2,55 δολαρίων ΗΠΑ κατέγραψε η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου (ΣΜΕ, future) Ιανουαρίου 2017 επί του αργού πετρελαίου διεθνούς αναφοράς Brent στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων UK ICE Futures Europe του Λονδίνου, για να ενισχυθεί στα 46,98 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας διακυμανθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ 44,67 και 47,15 δολαρίων.
Σε 5,66% ή 2,45 δολάρια διαμορφώθηκε η άνοδος της τιμής του future επί του αργού πετρελαίου αναφοράς των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων NYMEX της Νέας Υόρκης, για να ανέλθει στα 45,77 δολάρια ανά βαρέλι, λαμβάνοντας τιμές μεταξύ 43,55 και 45,98 δολαρίων κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Από την αρχή του 2016, το Brent πλέον παρουσιάζει σωρευτική άνοδο 4,69%, με το WTI να καταγράφει αντίστοιχη βελτίωση κατά 4,61%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης