Τελευταία Νέα
Διεθνή

Obama: Ανησυχώ για τον Trump – Με διαβεβαίωσε ότι θα διατηρήσει τις σχέσεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

tags :
Obama: Ανησυχώ για τον Trump – Με διαβεβαίωσε ότι θα διατηρήσει τις σχέσεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ
Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει αρκετά σταθερή παρά τις αλλαγές των κυβερνήσεων είπε ο Obama
Την θέση ότι σαφώς και έχει ανησυχίες για τον Donald Trump διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, ο οποίος ωστόσο έσπευσε να σημειώσει πως ο Trump δεν είναι τόσο ιδεολόγος όσο ρεαλιστής.
«Δεν πιστεύω ότι είναι ιδεολόγος και εκτιμώ πως στο τέλος της μέρας είναι ρεαλιστής, γεγονός που μπορεί να του φανεί χρήσιμο από την στιγμή που έχει ικανούς ανθρώπους γύρω του.
Είναι ξεκάθαρο ότι γνωρίζει προς τα πού βαδίζει.
Αν έχω ανησυχίες;
Φυσικά και έχω.
Εκείνος και εγώ διαφέρουμε σε πάρα πολλά θέματα» είπε ο Obama σε συνέντευξη τύπου πριν αναχωρήσει για την επίσκεψη του σε Ελλάδα και Γερμανία.
Ο Obama υποστήριξε πως είναι σημαντικό για τον διάδοχο του στην προεδρία να στείλει μηνύματα ενότητας έπειτα από μια διχαστική προεκλογική εκστρατεία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι δήλωσε στον Trump κατά την συνάντηση τους στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη εβδομάδα ότι «εξαιτίας της σφοδρότητας της προεκλογικής εκστρατείας είναι πραγματικά σημαντικό να προσπαθήσει να στείλει μηνύματα ενότητας και να προσεγγίσει τις μειονοτικές ομάδες, τις γυναίκες και άλλους που εξέφραζαν ανησυχίες σχετικά με το πνεύμα που επικράτησε προεκλογικά».
Επιπλέον, ο Obama υποστήριξε ότι με την επίσκεψη του στο εξωτερικό, θα διαβεβαιώσει τους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών ότι ο Trump σκοπεύει να διατηρήσει τις βασικές στρατηγικές σχέσεις των ΗΠΑ με όλες τις χώρες, καθώς και με το ΝΑΤΟ, παρά τα όσα είχε υποστηρίξει προεκλογικά, όπως ότι οι νατοϊκοί σύμμαχοι των ΗΠΑ δεν πληρώνουν αρκετά για τη δική τους άμυνα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν το ΝΑΤΟ στο τωρινό επίπεδο.
«Παρά την κριτική του κατά τον προεκλογικό του αγώνα για τα έξοδα της χώρας του για το ΝΑΤΟ, ο Trump έχει δώσει ενδείξεις ότι έχει δεσμευτεί για τη διατήρηση των σχέσεων με τους συμμάχους των ΗΠΑ.
Στη συζήτησή μου με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, εκδήλωσε μεγάλο ενδιαφέρον για την διατήρηση των βασικών στρατηγικών μας σχέσεων.
Οπότε, ένα από τα μηνύματα που θα μπορέσω να μεταβιβάσω είναι η δέσμευσή του για το ΝΑΤΟ και την υπερ-Ατλαντική συμμαχία» είπε ο Obama.
«Μια από τις πιο σημαντικές λειτουργίες τις οποίες μπορώ να υπηρετήσω στο στάδιο αυτό (...) είναι να γνωστοποιήσω στους συμμάχους ότι δεν υπάρχει μείωση της αποφασιστικότητας όσον αφορά τη δέσμευση της Αμερικής στη διατήρηση μιας δυνατής και δυναμικής σχέσης με το ΝΑΤΟ και η αναγνώριση ότι αυτές οι συμμαχίες δεν είναι απλώς καλές για την Ευρώπη, είναι καλές και για τις ΗΠΑ και είναι ζωτικής σημασίας για τον κόσμο» υπογράμμισε ο Obama, τονίζοντας ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική παραμένει αρκετά σταθερή παρά τις αλλαγές των κυβερνήσεων, εν μέρει λόγω της έκτασης των συναλλαγών των αμερικανικών κυβερνήσεων με άλλες χώρες.
«Υπάρχει τεράστια συνέπεια κάτω από τις ειδήσεις μέρα με τη μέρα η οποία μας καθιστά απαραίτητο έθνος όσον αφορά τη διατήρηση της τάξης και την προώθηση της ευμάρειας στον κόσμο» είπε ο Obama.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης