Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gentiloni (Ιταλός ΥΠΕΞ): Να μη δείξουμε επιπολαιότητα στο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα

Gentiloni (Ιταλός ΥΠΕΞ): Να μη δείξουμε επιπολαιότητα στο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα
Είχαμε το Brexit, την νίκη Trump και περνάμε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους, σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση»
Να μη δείξουν επιπολαιότητα στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου 2016 για τη Συνταγματική Αναθεώρηση κάλεσε τους πολίτες και την πιλοτική σκηνή της χώρας ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Paolo Gentiloni.
«Η διεθνής κατάσταση δεν επιτρέπει επιπολαιότητες, το γενικότερο κλίμα πρέπει να ωθήσει όλους να δείξουν ένα πολύ μεγάλο αίσθημα ευθύνης.
Είχαμε το Brexit, την νίκη Trump και περνάμε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους, σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση», επισήμανε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.
Θυμίζουμε πως νωρίτερα η Deutsche Bank τοποθέτησε στο 60% (από 55%) την πιθανότητα οι Ιταλοί να μην εγκρίνουν τη μεταρρύθμιση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, κάτι που αν τελικά συμβεί ίσως αποτελέσει και τον «πολιτικό θάνατο» του πρωθυπουργού Matteo Renzi.
Να σημειωθεί ότι μετά την εκτίμηση της Deutsche Bank το 10ετές ιταλικό ομόλογο σκαρφάλωσε πάνω από το 2%.
Ακόμα και σήμερα ο Σοσιαλιστής πολιτικός άφηνε σαφή υπονοούμενα ότι δεν θα παραμείνει πρωθυπουργός της Ιταλίας σε περίπτωση που στο επικείμενο δημοψήφισμα επικρατήσει.
Απαντώντας στη σχετική ερώτηση, ο κ.Renzi υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται να παραμείνω στο κοινοβούλιο και να κάνω ό,τι έκαναν όλοι οι προηγούμενοι, δηλαδή να φυτοζωώ και να κάθομαι μην κάνοντας τίποτα, αυτό δεν μου ταιριάζει».
Επιπλέον, σχολίασε καυστικά τον «τρόμο» ορισμένων για την αυξημένη απόδοση στα ιταλικά ομόλογα:
«Αυξάνεται το spread;
Βέβαια, αν υπάρχει αβεβαιότητα, αυξάνεται.
Δεν πρόκειται για απειλή, αλλά για διαπίστωση».
Εάν εγκριθεί η μεταρρύθμιση στο δημοψήφισμα, θα περιοριστούν οι εξουσίες της Γερουσίας, ενώ θα μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών.
Σε περίπτωση που το «Όχι» επικρατήσει, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι ίσως ο Renzi προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές εντός του 2017, έναν χρόνο δηλαδή νωρίτερα από ότι είναι προγραμματισμένο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης