Τελευταία Νέα
Διεθνή

Liberation: Νέα συμφωνία ειρήνης υπογράφηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες της Κολομβίας

Liberation: Νέα συμφωνία ειρήνης υπογράφηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες της Κολομβίας
Είχε κάποιες τροποποιήσεις από την προηγούμενη συμφωνία που είχε απορριφθεί σε δημοψήφισμα
Οι διαπραγματευτές δεν αποθαρρύνθηκαν μετά την απόρριψη  σε δημοψήφισμα στις 2 Οκτωβρίου της συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες της Κολομβίας και όπως γράφει η Liberation υπέγραψαν μία καινούρια το Σάββατο 12/11 στην Κούβα.
"Καταλάβαμε τη σημασία να ακούσουμε όλες τις φωνές και να σκεφτούμε διαφορετικά" ανέφερε ο εκπρόσωπος των ανταρτών Ivan Marquez.
Οι αξιώσεις της συντηρητικής δεξιάς, που ήταν αντίθετη στο αρχικό κείμενο, ακούστηκαν κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων.
Οι τροποποιήσεις έγιναν με λεπτομέρειες αργά το βράδυ του Σαββάτο από τον φιλελεύθερο πρόεδρο Juan Manuel Santos με στόχο την ενότητα και τη συμφιλίωση.
Οι οργανώσεις των θυμάτων της σύγκρουσης ήθελαν να δεσμευτούν οι αντάρτες Farc ότι θα τους αποζημιώσουν.
Οι συνθήκες για αυστηροποίηση της ελευθερίας για τους αντάρτες που κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα, που ήταν θολές στην πρώτη συμφωνία, διευκρινίστηκαν πλέον με λεπτομέρειες.
Δεν θα μπορούν να εξέρχονται από τα χωριά τους στα οποία θα είναι περιορισμένοι.
Οι αρχηγοί τους θα έχουν δικαίωμα να εκλέγονται, αλλά όχι στις 16 περιοχές που έχουν πληγεί από τον πόλεμο.
Και τέλος, θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι τα δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών που χρηματοδοτούν.
Το νέο κείμενο ορίζει τις προϋποθέσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων των ανταρτών με την επιχειρηματική κοινότητα.
Οι Farc θα τιμηθούν γιατί είπαν την αλήθεια σχετικά με τον πόλεμο, καθώς ορισμένες πολυεθνικές μπορεί να σχετίζονται με τη σύγκρουση και να χρηματοδοτούσαν τα "τάγματα θανάτου".
Οι αντάρτες ήλπιζαν επίσης σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων για να τερματιστούν οι ανισότητες  στην ύπαιθρο, που είναι από τις μεγαλύτερες της ηπείρου.
Οι μεγάλοι ιδιοκτήτες έχουν αποκτήσει τις πιο σημαντικές περιοχές και περιορίζονται στην εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων απορρίπτοντας κάθε φαντασία περί απαλλοτρίωσης και αύξησης του φόρου ακίνητης περιουσίας.
Πληρώνουν ελάχιστα για χιλιάδες εκτάρια και όπως δήλωσε ο Marquez "φτάσαμε μέχρι εκεί που ήταν τα επιτρεπτά όρια".
Άλλες τροποποιήσεις έχουν στόχο να καθησυχάσουν την ευαγγελιστική εκκλησία που συνετέλεσε για να βγει το "όχι" στο δημοψήφισμα.
Το νέο κείμενο περιορίζει, λοιπόν, τις αναφορές για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και υπογραμμίζει τον ρόλο της οικογένειας και των θρησκευτικών ομάδων για τα θύματα του πολέμου και την πρόληψη κατά των ναρκωτικών.
Αυτές οι τροποποιήσεις δεν διασφαλίζουν, ωστόσο, τίποτα όσον αφορά την αντιπολίτευση.
"Ζητήσαμε από τον πρόεδρο τα κείμενα να γίνουν γνωστά στους εκπρόσωπους του "όχι" και των θυμάτων" ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου ο Alvaro Uribe μετά από μία συνάντηση με τον Juan Manuel Santos.
Οι βασικές του αξιώσεις δεν εισακούστηκαν, όπως η κατάργηση ad hoc του δικαστηρίου.
Επιπλέον αντί για ένα νέο δημοψήφισμα, η κυβέρνηση του Santos μπορεί να προτιμήσει να εγκριθεί η νέα συμφωνία από τη Βουλή της Κολομβίας.
Οι Farc που συνεχίζουν την κατάπαυση του πυρός, βρίσκονται για την ώρα μέσα στην αβεβαιότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης