Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Για καταστροφές χωριών, κτιρίων και σπιτιών Αράβων κατηγορούνται οι Κούρδοι του Ιράκ

Le Monde: Για καταστροφές χωριών, κτιρίων και σπιτιών Αράβων κατηγορούνται οι Κούρδοι του Ιράκ
Οι συγκεκριμένες καταστροφές με φωτιές και εκρηκτικά έγιναν από το 2014 ως το 2016
Οι δυνάμεις των ιρακινών Κούρδων κατέστρεψαν σπίτια Αράβων στις βόρειες και διαφιλονικούμενες περιοχές του Ιράκ την Κυριακή 13 Νοεμβρίου, αναφέρει η Le Monde, επικαλούμενη στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στην αναφορά του το Παρατηρητήριο καταδίκασε "τις παράνομες καταστροφές κτιρίων και κατοικιών και σε πολλές περιπτώσεις και ολόκληρων χωριών από τον Σεπτέμβριο του 2014 ως τον Μάιο του 2016".
Δεν διευκρινίζει, ωστόσο, τι συνέβη από τις 17 Οκτωβρίου 2016, οπότε και άρχισε η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης.
Οι δυνάμεις των Κούρδων επωφελήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις επιχειρήσεις τους κόντρα στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους για να εδραιώσουν την παρουσία τους σε περιοχές που διεκδικούν από κοινού με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης.
Οι καταστροφές επηρέασαν 17 χωριά και τοπικές κοινότητες στο Κιρκούκ και τέσσερα άλλα στη Νινευή, ενώ έγιναν με φωτιά ή, με εκρηκτικά.
Δορυφορικές εικόνες έδειξαν καταστροφές σε 62 ακόμα χωριά, αλλά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν έχει για την περίπτωσή τους αρκετές μαρτυρίες που να του επιτρέπουν να βγάλει οριστικά συμπεράσματα.
Παρόλα αυτά, ανακοίνωσε το πόρισμά του στην κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν, που θα διατάξει με τη σειρά της έρευνα για τις συγκεκριμένες κατηγορίες.
Οι αρχές του Erbil επιβεβαίωσαν ότι η πλειοψηφία των καταστροφών έγιναν από αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού, του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ και μάχεται ενάντια  στο Ισλαμικό Κράτος.
Σύμφωνα με άλλους, τις εκρήξεις προκάλεσε το ίδιο το ISIS.
Η διαμάχη για αυτές τις περιοχές που βρίσκονται στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν έχει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1990, όταν ο Σαντάμ Χουσεϊν κυνήγησε δεκάδες εκατομμύρια Κούρδους που κινήθηκαν προς τα βόρεια.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ο πρόεδρος της αυτόνομης κοινότητας των Κούρδων Μassoud Barzani δήλωσε ότι δεν έχει την πρόθεση να επιτρέψει στους Άραβες να γυρίσουν στις περιοχές που είχαν εγκατασταθεί με τη βοήθεια του Σαντάμ Χουσεϊν.
"Αυτές οι ζώνες, στα μάτια μας είναι περιοχές Κούρδων" εξήγησε.
Tον Ιανουάριο του 2016, πριν αρχίσει η επίθεση στη Μοσούλη, η Διεθνής Αμνηστία είχε ήδη κατηγορήσει τους Κούρδους για καταστροφές σε σπίτια στο βόρειο Ιράκ σε μία προσπάθεια να εκτοπίσουν τους αραβικούς πληθυσμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης