Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν τους ψηφοφόρους σε επιλογές τύπου Trump, σύμφωνα με τη May

Bloomberg: Οι πολιτικές λιτότητας οδηγούν τους ψηφοφόρους σε επιλογές τύπου Trump, σύμφωνα με τη May
Το βράδυ της Δευτέρας 14/11 η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May θα κάνει την πρώτη της ομιλία για την εξωτερική πολιτική
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May υποστήριξε ότι η νίκη του Trump στις αμερικάνικες εκλογές έδειξε ότι οι θιασώτες της φιλελεύθερης οικονομίας και του ελεύθερου εμπορίου θα πρέπει να αφουγκραστούν τις ανησυχίες εκείνων που θεωρούν ότι τέτοιες δυνάμεις έχουν περισσότερα μειονεκτήματα, παρά πλεονεκτήματα, γράφει το Bloomberg.
Το βράδυ της Δευτέρας 14/11 η May θα κάνει την πρώτη της ομιλία για την εξωτερική πολιτική από τον Ιούλιο του 2016, οπότε και ανέλαβε την πρωθυπουργία.
Θα κάνει επίσης την πρώτη της ανάλυση για τη νίκη του Trump και σύμφωνα με όσα έχει διαρρεύσει το γραφείο της θα πει ότι "είναι μία περίοδος αλλαγών" και η δουλειά των πολιτικών είναι να ανταποκριθούν στα αιτήματα των ψηφοφόρων τους, οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι με τις αλλαγές που συμβαίνουν στην κοινωνία.
"Αυτοί οι άνθρωποι με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα που ζουν σε πλούσιες χώρες, όπως η δική μας, βλέπουν τις δουλειές τους να χάνονται και τους μισθούς τους να μειώνονται" θα πει μεταξύ άλλων.
"Βλέπουν τις κοινότητες να αλλάζουν γύρω τους και δεν θυμούνται να έδωσαν την άδειά τους για αυτό".
Με τα 2/3 των Βρετανών να θεωρούν ότι η εκλογή Trump θα κάνει τον κόσμο πιο επικίνδυνο, οι Βρετανοί πολιτικοί είναι διχασμένοι για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν.
Ο ηγέτης των Εργατικών Jeremy Corbyn του επιτέθηκε, λέγοντας ότι είναι ένας λαϊκιστής που πρέπει να ωριμάσει.
Ο Nigel Farage, επικεφαλής του UKIP και της εκστρατείας υπέρ του Brexit, έγινε το Σάββατο 12/11 ο πρώτος Βρετανός πολιτικός, που συνάντησε τον Trump μετά την εκλογή του.
Δημοσίευσε και μία φωτογραφία τους στο Twitter, σχολιάζοντας από κάτω ότι "ο νέος πρόεδρος είναι χαλαρός και γεμάτος καλές ιδέες".
Η May προσπάθησε να κρατήσει μία μέση στάση.
Ο υπουργός Εξωτερικών Boris Johnson ζήτησε μία έκτακτη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για να συζητήσουν για τις αμερικάνικες εκλογές.
Η πρωθυπουργός θα πει ότι οι ανησυχίες των ψηφοφόρων αξίζουν μίας απάντησης.
"Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τον δρόμο του φιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποίησης, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να ανταποκριθούμε και σε αυτές τις ανησυχίες" θα αναφέρει η May.
 "Aν πιστεύουμε, όπως εγώ, ότι ο φιλελευθερισμός και η παγκοσμιοποίηση θα συνεχίσουν να προσφέρουν το καλύτερο μέλλον για τον κόσμο, θα πρέπει να διαχειριστούμε τα μειονεκτήματα και να κάνουμε αυτές τις δίδυμες δυνάμεις να δουλέψουν για κάθε άνθρωπο, για όλο τον κόσμο".
Ο Βρετανός πρέσβης στην Ουάσινγκτον Kim Darroch είπε από την πλευρά του ότι "ο Τrump είναι ανοιχτός σε εξωτερικές επιρροές αν τον χειριστείς σωστά" και πως "με την ομάδα του είχαμε πολύ καλή συνεργασία".
Στην άμεση ανησυχία που προκάλεσαν σε Βρετανία και ΕΕ οι προτάσεις του Trump κατά την προεκλογική του εκστρατεία για μία πιο ψυχρή θεώρηση του ΝΑΤΟ και μία βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg υποστήριξε ότι σε αυτή την περίπτωση "οι ΗΠΑ θα είναι μόνες τους".
Αλλά και ο Jeremy Corbyn ζήτησε από την πλευρά του καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία.
Δίνοντας το σύνθημα με δηλώσεις του στο BBC για μία προσπάθεια αποστρατικοποίησης των συνόρων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για να μην προκύψει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης