Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Χάος στην Ινδία - Οι τράπεζες έδιναν κέρματα σε πολίτες που απέσυραν παλιά χαρτονομίσματα

Reuters: Χάος στην Ινδία - Οι τράπεζες έδιναν κέρματα  σε πολίτες που απέσυραν παλιά χαρτονομίσματα
Ο λόγος ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα χαρτονομίσματα των 500 και 1.000 ρουπιών
Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας συνέστησε στους αποταμιευτές να μη συσσωρεύουν χρήματα, κι ενώ η μεγαλώνει οργή για την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει χαρτονομίσματα των 500 και 1.000 ρουπιών σε μία προσπάθεια να καταπολεμήσει τη μαύρη οικονομία, όπως μεταδίδει το Reuters.
Χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται έξω από τις τράπεζες για να ανταλλάξουν τα χαρτονομίσματα των 500 και 1.000 ρουπιών που κατήργησε η κυβέρνηση την περασμένη Πέμπτη 10/11 για να πατάξει τη διαφθορά.
Τα απαγορευμένα χαρτονομίσματα αντιστοιχούν στο 80% αυτών που κυκλοφορούν συνολικά στην αγορά, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ρευστό και απειλώντας να ακινητοποιήσουν την οικονομία.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας υποστήριξε ότι χαρτονομίσματα μικρής ονομαστικής αξίας είναι διαθέσιμα, τόσο από την ίδια, όσο και από τις άλλες τράπεζες και ζήτησε από τον κόσμο να μην αγχώνεται και να μην συσσωρεύει χρήματα.
Επίσης ζήτησε από τις τράπεζες να δίνουν λεπτομέρειες για την απόσυρση των χρημάτων και να τα ανταλλάσσουν την ίδια μέρα.
Τα μέτρα ήρθαν τη στιγμή που οι πολίτες διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι δεν είχαν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους, ενώ δεκάδες χιλιάδες ΑΤΜ δεν διαθέτουν ακόμα τα νέα χαρτονομίσματα των 2.000 ρουπιών.
Οι Times της Ινδίας αποκάλυψαν τα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας στην πόλη του Ahmedabad έδιναν κέρματα σε αντάλλαγμα των χαρτονομισμάτων που απέσυραν οι πολίτες, καθώς δεν είχαν άλλον τρόπο για να καλύψουν τα ποσά.
Δημοσίευσαν επίσης και μία φωτογραφία ενός άνδρα με πλαστικά πακέτα νομισμάτων των 10 ρουπιών, υπογραμμίζοντας ότι το τραπεζικό σύστημα παλεύει για να προμηθεύσει την αγορά με τη νέα σειρά χαρτονομισμάτων.
Ο πρωθυπουργός Naredra Modi δέχεται σκληρή κριτική γιατί βάζει απλούς ανθρώπους σε μεγάλες περιπέτειες, αλλά απαντάει ότι θέλουν να τον καταστρέψουν επειδή πάει να αποκαλύψει τις ρίζες της φοροδιαφυγής που εκτείνονται σε βάθος 70 χρόνων.
Η κίνηση για την κατάργηση των χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας είχε σχεδιαστεί εδώ και 10 μήνες.
Μέχρι στιγμής και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ο περισσότερος κόσμος και ιδίως η μεσαία τάξη στηρίζει την προσπάθεια για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Η μαύρη οικονομία αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ της Ινδίας.
Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Modi λένε, ωστόσο, ότι θα ενωθούν για να τον πολεμήσουν γιατί κάνει δύσκολη τη ζωή των απλών ανθρώπων.
"Η κυβέρνηση έσπειρε αναρχία στη χώρα, ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει προϊόντα που έχει ανάγκη στην καθημερινότητά του" είπε ο Mulayam Singh Yadav, επικεφαλής του κόμματος Samajwadi, καθώς πλήθη συνωστίζονταν έξω από μία τράπεζα και ζήτησε από τον Μodi να αποσύρει τη διάταξη για την κατάργηση των χαρτονομισμάτων.
Η Μamata Banerjee επικεφαλής υπουργός του κρατιδίου της Δυτικής Βεγγάλης είπε ότι δεν ήταν επείγον να γίνει κάτι τέτοιο και υποσχέθηκε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενωθούν κατά της κυβέρνησης.
"Δεν έχω δει ποτέ ξανά τέτοιο πράγμα.
Οι άνθρωποι έχουν λεφτά στους λογαριασμούς τους, αλλά δεν μπορούν να τα πάρουν.
Δεν μπορούν να πληρώσουν για τη θεραπεία ενός μέλους της οικογένειάς τους στο νοσοκομείο, γάμοι μετατίθενται για αργότερα και η καθημερινή αγορά έχει δεχτεί ένα χτύπημα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης