Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα Ζηλανδία: Δύο νεκροί από τον μεγάλο σεισμό - Το τσουνάμι μπορεί να φτάσει τα 5 μέτρα

Νέα Ζηλανδία: Δύο νεκροί από τον μεγάλο σεισμό  - Το τσουνάμι μπορεί να φτάσει τα 5 μέτρα
Τα πρώτα κύματα που χτύπησαν, πάντως, τις ακτές ήταν 1,5-2 μέτρα
(upd3) Δύο θανάτους επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας μετά τον μεγάλο σεισμό που χτύπησε τη νησιωτική χώρα όπως γράφει το Skynews.
Την ίδια στιγμή χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν από την ανατολική ακτή και κινούνται ψηλότερα από τη θάλασσα, καθώς το υπουργείο Άμυνας είπε ότι ο κόσμος που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,5 ρίχτερ, μπορεί να δει κύματα ακόμα και πέντε μέτρων.
Το υπουργείο περιέγραψε το τσουνάμι σαν ένα γεγονός που απειλεί ζωές και είναι εθνικής σημασίας.
Μέχρι στιγμής κύματα 1,5 - 2  μέτρων έχουν φτάσει στις ακτές της Καϊκούρα, σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο της Νέας Ζηλανδίας.
Αλλά όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, "όταν δημιουργείται ένα τσουνάμι, τα πρώτα κύματα δεν είναι τα μεγαλύτερα και μπορεί να συνεχιστούν για ώρες".
Συνέστησε δε, σε όσους είναι χαμηλά στην ανατολική ακτή του Βορρά και Νότια στα νησιά Τσάτχαμ να μετακινηθούν άμεσα σε υψηλότερα επίπεδα.
Ελικόπτερα έχουν επίσης σταλεί στο επίκεντρο του σεισμού, 91 χιλιόμετρα βόρεια από το νότιο νησί Christchurch.
Υπάρχουν αναφορές για τραυματίες στην περιοχή, αλλά ο υπουργός Άμυνας Gerry Brownlee είπε ότι "η εικόνα θα γίνει πιο ξεκάθαρη μόλις ξημερώσει".
Ο πρωθυπουργός John Key είπε επίσης στους ρεπόρτερ ότι ένα στρατιωτικό ελικόπτερο πέταξε προς την περιοχή της Καϊκούρα.
Το γεωδυναμικό ινστιτούτο των ΗΠΑ ανέφερε, εξάλλου, ότι ο σεισμός ήταν 7,8 Ρίχτερ, ενώ σύμφωνα με τις αρχές της Ν. Ζηλανδίας το μέγεθός του ήταν 7,5 Ρίχτερ.
Ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, μερικοί εκ των οποίων ξεπερνούν τους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον, που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα βόρεια από το επίκεντρο.
Σημειώθηκαν ζημιές σε κτίρια, το σιδηροδρομικό δίκτυο έκλεισε για να γίνει έλεγχος, αλλά το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά.
Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 15 χιλιόμετρα, ενώ η διάρκειά του ήταν περίπου ένα λεπτό.
Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο τεκτονικές πλάκες σε μία περιοχή που αποκαλείται το δαχτυλίδι της φωτιάς και δίνει 15.000 σεισμούς τον χρόνο.
Συνήθως η έντασή τους κυμαίνεται από 3,8 ως 6,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Για εκτεταμένες ζημιές και τσουνάμι που προκάλεσε τελικά ο σεισμός εντάσεως 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τη Ν. Ζηλανδία, έκανε λόγο νωρίτερα  σε νεότερη ενημέρωσή του το Reuters.
Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Επείγουσας Διαχείρισης προειδοποίησε για τον κίνδυνο καταστροφικών κυμάτων σε όλη την ανατολική ακτή της νησιωτικής χώρας και ζήτησε από τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών να τις εκκενώσουν.
Κύματα δύο μέτρων μπορεί να φτάσουν στην ακρογιαλιά σε περίπου δύο ώρες.
Η σεισμολόγος Anna Kaiser ανέφερε ότι ήδη παλλιρροϊκά κύματα ενός μέτρου παρατηρήθηκαν στο Βόρειο Καντέρμπουρι στο νότιο νησί.
"Είναι σημαντικό και ο κόσμος θα πρέπει να το πάρει σοβαρά" δήλωσε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική εκπομπή.
Το γεωδυναμικό ινστιτούτο της Νέας Ζηλανδίας αναθεώρησε σε 7,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ τον σεισμό από 6,6 που τον είχε εκτιμήσει νωρίτερα.
Το γεωδυναμικό ινστιτούτο των ΗΠΑ από την άλλη ανέφερε ότι το επίκεντρο ήταν 91 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Christchurch, της μεγαλύτερης πόλης του νότιου νησιού.
"Όλο το σπίτι κουνιόταν, μερικά πράγματα έσπασαν και κόπηκε και το ρεύμα" είπε μία γυναίκα στο ράδιο "Νέα Ζηλανδία", από την Τακάκα που είναι στην κορυφή του βόρειου νησιού.
Ο Chris Hill πυροσβέστης στην παράκτια πόλη Cheviot υποστήριξε ότι πήγαιναν πόρτα, πόρτα και απομάκρυναν τον κόσμο από τα σπίτια, διευκρινίζοντας ότι "όλα πήγαν καλά και αν και υπήρχαν κάποια ερείπια, δεν συνέβη κάτι πολύ κακό".
Κάτοικοι στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον ανέφεραν ότι έσπασαν τζάμια και εκκενώθηκαν διαμερίσματα.
Ο Richard Maclean από το δημαρχείο της πόλης έκανε λόγο και για εκκένωση των προαστίων που βρίσκονται στα νότια παράλια υπό τον φόβο του τσουνάμι.
Αρκετοί δρόμοι έχουν κλείσει στο νότιο νησί και έχουν καταστραφεί αγωγοί και μέρος των δικτύων ρεύματος και τηλεπικοινωνιών.
Καταγράφηκαν, εξάλλου, και αρκετοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να είναι 6,1 Ρίχτερ.
Φωτογραφίες στα social media δείχνουν σπασμένα γυαλιά και πεσμένα εμπορεύματα στα σούπερ μάρκετ στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον και στο πάνω μέρος του νότιου νησιού.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 13.02 (ώρα Ελλάδος) στη Νέα Ζηλανδία.

Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο εκτιμά ότι το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται 91 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Κράιστσερτς.
Σημειώνεται ότι ο Εγκέλαδος είχε χτυπήσει και το 2011 τη συγκεκριμένη πόλη, προκαλώντας τον θάνατο 185 ατόμων.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει προειδοποίηση για τσουνάμι.

(Πρώτη ενημέρωση 14:22, Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης