Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ο Obama προετοιμάζεται για το τελευταίο ταξίδι στην Ευρώπη ως Πρόεδρος των ΗΠΑ

ΗΠΑ: Ο Obama προετοιμάζεται για το τελευταίο ταξίδι στην Ευρώπη ως Πρόεδρος των ΗΠΑ
 Η στάση Trump απέναντι στον ρώσο πρόεδρο Putin, του οποίου εξήρε τα προσόντα, ανησυχεί την Ευρώπη
Για το τελευταίο ταξίδι στην Ευρώπη ως πρόεδρος των ΗΠΑ προετοιμάζεται ο Barack Obama, με πρώτο σταθμό την Ελλάδα και επόμενο τη Γερμανία.
Στόχος αυτού του ταξιδιού, πριν παραδώσει τη σκυτάλη στον Donald Trump, είναι να ασκήσει την επιρροή του για τη δημιουργία μιας ισορροπίας μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ αλλά και να προετοιμάσει τους συμμάχους για της εκλογή Trump.
Το παράδοξο είναι ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ που κατήγγειλε με σφοδρότητα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον κίνδυνο μιας προεδρίας Trump, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη -στο όνομα μιας ήρεμης μετάβασης- να καθησυχάσει τους ευρωπαίους ομολόγους του που ανησυχούν για το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας.
"Ο στόχος του ταξιδιού είναι να καθησυχάσει όλο τον κόσμο εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ διένυσαν μια δύσκολη προεκλογική περίοδο αλλά αυτό τελείωσε.
Εκτός κι αν έχουμε πολύ απλά ένα διαφορετικό σενάριο", δηλώνει η Header Conley, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο υποψήφιος των ρεπουμπλικανών αμφισβήτησε την καταλληλότητα ή τη λειτουργία παλιών συμμαχιών, όπως του ΝΑΤΟ, την παγκόσμια συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Η στάση του απέναντι στον ρώσο πρόεδρο Putin, του οποίου εξήρε τα προσόντα, ανησυχεί την Ευρώπη.
Πέρα από τα πάμπολλα ερωτήματα για την αμερικανική εξωτερική πολιτική που θα ακολουθηθεί, πολλές χώρες της ΕΕ διερωτώνται για τις συνέπειες της νίκης Trump.
"Ανησυχούν πολύ καθώς οι ίδιες εθνικιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις, είτε όσον αφορά τη μετανάστευση, είτε το ελεύθερο εμπόριο, έχουν πολύ ισχυρή πολιτική απήχηση στους κόλπους της Ευρώπης", υπογραμμίζει η Conley, που θυμίζει τις πολλές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν στην Ευρώπη, με πρώτες τις προεδρικές στη Γαλλία την άνοιξη του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης