Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Κερδισμένα τα ελληνικά ομόλογα από την εκλογή Τrump

Bloomberg: Κερδισμένα τα ελληνικά ομόλογα από την εκλογή Τrump
"Αγοράστε Ελλάδα" προτρέπει ο οικονομικός αναλυτής David Schnautz που πριν μερικά χρόνια είχε προβλέψει την κατάρρευση της Κύπρου
Τα κρατικά ομόλογα έχασαν έδαφος παγκοσμίως αυτή την εβδομάδα, μετά τη φημολογία ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα τονώσει τον πληθωρισμό, αλλά μία χώρα έμεινε έξω από αυτό και σύμφωνα με το Βloomberg είναι η Ελλάδα.
Τα 10ετή ελληνικά ομόλογα υποχώρησαν σε χαμηλό πέντε μηνών, με την απόδοσή τους να μειώνεται κατά 60 μονάδες βάσης.
Αυτό μπορεί να συνεχιστεί, καθώς η αναταραχή στις αγορές μετά την εκλογή του Donald Trump, βελτιώνει τις πιθανότητες για βιώσιμη ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον αναλυτή της Commerzbank David Schnautz.
Τα ελληνικά ομόλογα κερδίζουν έδαφος λόγω της αισιοδοξίας ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, μετά τις αμφιβολίες που υπήρχαν για τη βιωσιμότητα του χρέους και οι οποίες κράτησαν τη χώρα εκτός αγορών για πάνω από δύο χρόνια.
"Αγοράστε Ελλάδα" προτείνει ο Schnautz, εξηγώντας ότι "υπάρχουν πολύ περιορισμένες πιθανότητες για να αναβιώσει ο κίνδυνος ενός Grexit τους επόμενους μήνες".
Νωρίτερα μέσα στον μήνα, οι αξιωματούχοι της ΕΕ προανήγγειλαν ότι στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για το ενδεχόμενο να μπει σε αυτή την περίπτωση το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε 60 μονάδες βάσης στο 7,16% την Παρασκευή 11/11, σε αντίθεση με το αμερικάνικο και το βρετανικό που ανέβηκαν 37 μονάδες βάσης στο 2,15% και 24 μονάδες βάσης στο 1,37% αντίστοιχα.
Αρκετά επηρεάστηκαν και τα ομόλογα της Ιταλίας, κι ενώ πλησιάζει και το δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου, καθώς η απόδοση του 10ετούς παρουσίασε αύξηση 28 μονάδων βάσεων και αναρριχήθηκε στο 2,06%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2015.
Ο Scnautz είχε αποδειχτεί προφητικός σε μία προηγούμενη πρόβλεψή του για το περιφερειακό χρέος της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, το 2011 είχε συστήσει στους επενδυτές να μην αγοράσουν κυπριακά ομόλογα, λέγοντας ότι η Κύπρος θα ακολουθήσει τη μοίρα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας μπαίνοντας σε πρόγραμμα διάσωσης.
Και επιβεβαιώθηκε όταν η Κύπρος αντιμετώπισε μία οικονομική θύελλα το 2013.
Πάντως, άλλοι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι μη ρευστοποιήσιμα στο εμπόριο και εξαιρετικά ευαίσθητα στις πολιτικές εξελίξεις.
"Μία καθαρή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν θα γίνει σύντομα" εκτιμά ο οικονομολόγος από τη Γενεύη Frederic Ducrozet.
O αναλυτής της UniCredit Luca Cazzulani παρατηρεί επίσης ότι οι συνθήκες ρευστότητας στην αγορά ελληνικών ομολόγων είναι πολύ ευαίσθητες σε αλλαγές, με τη Γερμανία να μην είναι πρόθυμη να προσφέρει σημαντικές συναινέσεις στην Ελλάδα πριν τις εκλογές του 2017.
O Schnautz εξηγεί από την πλευρά του την αισιοδοξία του.
"Είναι πολύ δύσκολο να πάρετε μία ιδέα για τις τιμές των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, δεδομένου ότι η ρευστότητα είναι τόσο ρευστή μετά από μία απουσία προσφοράς δύο ετών (από το 2014)" ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναλυτής της Commerzbank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης