Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση άνω του 1% στο πετρέλαιο λόγω επανεστίασης στο πλεόνασμα παραγωγής - Στα 45,75 δολ. το Brent

Πτώση άνω του 1% στο πετρέλαιο λόγω επανεστίασης στο πλεόνασμα παραγωγής - Στα 45,75 δολ. το Brent
Τον τελευταίο μήνα, η τιμή του Brent έχει υποχωρήσει κατά 13,11%, ενώ η τιμή του WTI έχει καταγράψει αντίστοιχες απώλειες 12,44%
Πτώση μεγαλύτερη από 1% κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σήμερα Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016, με τους επενδυτές να δείχνουν πως έχουν ξεπεράσει την αρχική τους έκπληξη από τον απροσδόκητο εκλογικό θρίαμβο του προεδρικού υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων, Donald Trump, εστιάζοντας εκ νέου στο μεγάλο πρόβλημα της παγκόσμιας υπερπαραγωγής «μαύρου χρυσού».
Διάχυτη παραμένει η ανησυχία στις αγορές πετρελαίου για την αδυναμία ή και έλλειψη διάθεσης εφαρμογής της κατ' αρχήν συμφωνίας μείωσης παραγωγής των χωρών-μελών του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ OPEC που επετεύχθη στο Αλγέρι, η οποία ούτως ή άλλως εκτιμάται ότι δεν είναι ικανή να επηρεάσει δραστικά το τρέχον ημερήσιο πλεόνασμα παραγωγής διεθνώς.
Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), η διεθνής αγορά πετρελαίου θα συνεχίσει να τελεί σε πλεόνασμα, εκτός εάν ο OPEC καταφέρει να εφαρμόσει τελικά μια αξιόλογη περικοπή στην παραγωγή του.
«Αν το πλεόνασμα παραγωγής επιμείνει και το 2017, τότε πρέπει να υπάρχει κάποιος κίνδυνος μεγαλύτερης υποχώρησης των τιμών πετρελαίου», όπως ανέφερε ο IEA.
Οι επενδυτές της διεθνούς αγοράς πετρελαίου ανησυχούν για την οικονομική και εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσει ο Trump ως πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς κάποιες από τις προεκλογικές του εξαγγελίες κρίνεται ότι θα προκαλούσαν επιβράδυνση στην παγκόσμια ανάπτυξη, κατά συνέπεια και μείωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, άρα διεύρυνση του πλεονάσματος παραγωγής, με αποτέλεσμα την περαιτέρω κάθοδο των τιμών του «μαύρου χρυσού».
Τελικά, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου (ΣΜΕ, future) Ιανουαρίου 2017 επί του αργού πετρελαίου διεθνούς αναφοράς Brent στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων UK ICE Futures Europe του Λονδίνου υποχώρησε κατά 1,32% ή κατά 61 σεντς, για να περιοριστεί στα 45,75 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι, έχοντας διακυμανθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ 45,69 και 46,92 δολαρίων.
Μεγαλύτερη πτώση 1,66% ή 75 σεντς πραγματοποίησε η τιμή του future Δεκεμβρίου 2016 επί του αργού πετρελαίου αναφοράς των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων NYMEX της Νέας Υόρκης, για να υποχωρήσει στα 44,52 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας λάβει τιμές μεταξύ 44,41 και 45,64 δολαρίων κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τον τελευταίο μήνα, η τιμή του Brent έχει υποχωρήσει κατά 13,11%, ενώ η τιμή του WTI έχει καταγράψει αντίστοιχες απώλειες 12,44%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης