Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο χαμηλότερο επίπεδο 6ετίας εξασθένησε το κινεζικό γιουάν έναντι του δολαρίου λόγω Trump

Στο χαμηλότερο επίπεδο 6ετίας εξασθένησε το κινεζικό γιουάν έναντι του δολαρίου λόγω Trump
Ο Trump είχε προειδοποιήσει προεκλογικά, ότι αν κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές θα επέβαλλε δασμούς έως και 45% στα κινεζικά προϊόντα
Στο ασθενέστερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών «κατρακύλησε» σήμερα Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 η συναλλαγματική αξία του κινεζικού νομίσματος γιουάν (renminbi) έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, λίγες ώρες μετά τον απροσδόκητο εκλογικό θρίαμβο του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου προέδρου, Donald Trump.
Οι επενδυτές πουλάνε γιουάν και αγοράζουν δολάρια, καθώς η εκλογή Trump δημιουργεί αβεβαιότητα αναφορικά με το επίπεδο των μελλοντικών εμπορικών και διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Trump μίλησε συχνά με σκληρά λόγια κατά της Κίνας, κατηγορώντας τη για «βιασμό» των ΗΠΑ μέσω του εμπορίου και για χειραγώγηση του νομίσματός της.
Εκτός από το γιουάν, η εκλογική νίκη του Trump φαίνεται να εξασθενεί τη συναλλαγματική ισχύ και άλλων ασιατικών νομισμάτων χωρών που βασίζονται στο εξωτερικό εμπόριο.
Σήμερα, ένα δολάριο ΗΠΑ αγοράζει περίπου 6,8 γιουάν, που αποτελεί το ασθενέστερο επίπεδο του κινεζικού νομίσματος από τον Σεπτέμβριο του 2010.
Το γιουάν έχει απωλέσει εφέτος περίπου 4,5% της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, ενώ έχασε αντίστοιχο ποσοστό και το 2015.
Ανεξάρτητα από τις κατηγορίες του Trump, είναι αλήθεια ότι η Κίνα έχει ξοδέψει εκατοντάδες δισ. δολάρια από το 2015 μέχρι σήμερα για να συγκρατήσει την ενίοτε ταχεία εξασθένηση του γιουάν έναντι του δολαρίου.
Μέχρι στιγμής, κατά τη διάρκεια του 2016 έχουν καταγραφεί εκροές κεφαλαίων αξίας μεγαλύτερης των 540 δισ. δολαρίων από την Κίνα - 10% περισσότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2015 - γεγονός που ασκεί μεγάλη πίεση στο γιουάν.
Την ελκυστικότητα του δολαρίου ενισχύει η προοπτική αύξησης των παρεμβατικών επιτοκίων της Federal Reserve, με την Κίνα από την πλευρά της να παρουσίαζει διάφορα προβλήματα, όπως επιβράδυνση ανάπτυξης και «φούσκα» στην αγορά ακινήτων της.
Πάντως, η εμπορική σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους γρίφους - και κινδύνους - της προεδρίας Trump, καθώς ο εκλεγείς πρόεδρος είχε προειδοποιήσει προεκλογικά, ότι αν κέρδιζε τις εκλογές θα επέβαλλε δασμούς έως και 45% στα κινεζικά προϊόντα, εξέλιξη που θα προκαλούσε βεβαίως έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο γιγαντιαίων οικονομιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης