Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ΙΕΑ προειδοποιεί: «Ανυποχώρητη» η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου το 2017

Ο ΙΕΑ προειδοποιεί: «Ανυποχώρητη» η αύξηση της προσφοράς πετρελαίου το 2017
Ο Οργανισμός τονίζει ότι δεν είναι δυνατόν να προβλέψει το αποτέλεσμα της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ στις 30 Νοεμβρίου 2016
Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ τον Οκτώβριο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε σήμερα (10/11) στην καθιερωμένη μηνιαία του έκθεση ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ΟΠΕΚ, αναφορικά με το σχέδιό του να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, ο IEA τόνισε ότι η παραγωγή των χωρών του ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον Οκτώβριο κατά 230.000 βαρέλια, φτάνοντας τον αριθμό ρεκόρ των 33,83 εκατ. βαρελιών ημερησίως, όγκος κατά πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τον στόχο που έθεσε ο Οργανισμός στη συνάντηση του Αλγερίου τον Σεπτέμβριο του 2016.
Εφόσον τα εν λόγω ποσοστά παραγωγής παραμείνουν, κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚ θα χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή κατά 830.000 με 1,33 εκατ. βαρέλια ημερησίως προκειμένου να φτάσει τον επιθυμητό στόχο.
"Δε μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της 30ης Νοεμβρίου, ωστόσο μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος του έργου που πρέπει να υλοποιηθεί", σημειώνει ο ΙΕΑ, αναφορικά με τη συνάντηση του ΟΠΕΚ στο τέλος του μήνα.
Παράλληλα, η παραγωγή αργού εντός ΟΠΕΚ αυξήθηκε για πέμπτο διαδοχικό μήνα, λόγω της ανάκαμψης σε Νιγηρία και Λιβύη, καθώς και λόγω της παραγωγής-ρεκόρ του Ιράκ στα 4,59 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Το έργο του ΟΠΕΚ να περιορίσει τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου δυσκολεύει ακόμα περισσότερο λόγω του γεγονότος ότι χώρες εκτός Οργανισμού, όπως η Ρωσία, η Βραζιλία, ο Καναδάς και το Καζακστάν, επίσης αυξάνουν την παραγωγή τους.
"Αυτό σημαίνει ότι το 2017 θα μπορούσε να αποτελέσει άλλη μία χρονιά ανυποχώρητης παγκόσμιας αύξησης της προσφοράς, παρόμοια με εκείνη που καταγράφηκε το 2016", υπογραμμίζει ο ΙΕΑ.
Να σημειώσουμε ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας διατήρησε σταθερό το outlook για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά το επόμενο έτος, στα 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς η οικονομική δραστηριότητα έχει σιγήσει, παρά την ευρεία πτώση στις τιμές του πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης